Pápež František: Cirkev musí vyliečiť vážne rany po pedofilných škandáloch

Pápež František otvoril vo Vatikáne bezprecedentný summit predstaviteľov katolíckej cirkvi o ochrane mladistvých a maloletých v cirkvi. Zdôraznil, že rímskokatolícka cirkev cíti zodpovednosť a že katolíci očakávajú konkrétne opatrenia. Schôdzka sa koná za veľkého záujmu na pozadí škandálov so sexuálnym zneužívaním mladistvých kňazmi. Vedie ju pápež František a potrvá do nedele.

21.02.2019 10:51
POPE-POOR/ Foto: ,
Pápež František (na archívnej fotografii) na úvod summitu predstaviteľov katolíckej cirkvi povedal, že cirkev musí vyliečiť vážne rany, ktoré spôsobili pedofilné škandály mladistvým a veriacim.
debata (4)

„Rímskokatolícka cirkev by mala počuť plač maličkých, hľadajúcich spravodlivosť,“ povedal pápež v úvodnom vyhlásení. Zdôraznil, že katolíci a obete neočakávajú jednoduché a predvídateľné odsudky, ale „konkrétne a účinné opatrenia“. Zlo sexuálneho zneužívania detí kňazmi musí byť podľa neho premenené v porozumenie a očistenie.

František pred približne 190 účastníkmi summitu vyhlásil, že cirkev musí "vyliečiť vážne rany, ktoré spôsobili pedofilné škandály mladistvým a veriacim. Pápež podľa agentúry AP chce biskupov presvedčiť o tom, že téma zneužívania je globálny problém, ktorý si vyžaduje globálnu odpoveď.

Štvordňová schôdzka sa začala modlitbami a na programe má ďalej prejavy či semináre o ochrane detí, o prevencii pred zneužívaním a o zastavení snáh zamiesť previnenie pod koberec.

AP píše, že aj viac ako 30 rokov po prepuknutí prvých škandálov v Írsku a Austrálii a 20 rokov potom, čo zasiahli aj Spojené štáty, biskupi a ďalší vysokí predstavitelia rímskokatolíckej cirkvi v mnohých častiach Európy, Latinskej Ameriky, Afriky a Ázie stále popierajú sexuálne zneužívanie zo strany duchovenstva alebo problém bagatelizujú.

Každý deň summitu sa má končiť spoločnou modlitbou, pri ktorej dostanú hlas predstavitelia obetí. Na záver stretnutia pápež prednesie záverečný príhovor.

Dnešok je venovaný otázke zodpovednosti biskupov. So svojimi príspevkami majú vystúpiť napríklad kardinál Luis Antonio Tagle z Filipín, arcibiskup Charles Scicluna z Malty a kardinál Salazar Gómez z Kolumbie.

Na rokovania sa zišli takmer dve stovky popredných katolíckych predstaviteľov z desiatok krajín, predstavení mužských aj ženských rádov či experti. Medzi účastníkmi budú aj ľudia, ktorí zverejnili svoje, väčšinou mnoho rokov staré, traumatizujúce skúsenosti a chcú presvedčiť Vatikán, aby okrem iného zabezpečil potrestanie vinníkov aj duchovných, ktorí ich počínanie kryli. Organizácie zastupujúce obete požadujú okrem iného aj to, aby bola jasná definícia neprípustných sexuálnych činov zakotvená priamo v cirkevnom práve.

Vatikán dal minulý víkend najavo, že nemieni tolerovať sexuálne obťažovanie ani medzi najvyššími klerikmi. František prepustil zo stavu duchovných bývalého amerického kardinála Theodora McCarricka, ktorý bol obvinený zo zneužitia maloletých, ktorého sa údajne dopustil pred viac ako polstoročím.

Pápež síce už dlhšií čas vyhlasuje, že cirkev s vyše 1,3 miliardy veriacimi sa musí od neprípustných činov minulosti očistiť, podľa kritikov však nemá v tejto snahe jednoznačnú podporu obzvlášť konzervatívne ladených duchovných.

4 debata chyba