Katalánski aktivisti zapaľovali pneumatiky a blokovali diaľnice

Aktivisti dnes zapaľovali pneumatiky a blokovali cesty a diaľnice v španielskej autonómnej oblasti Katalánsko na severovýchode krajiny. Dnešok je dňom protestov proti súdu s 12 katalánskymi separatistickými politikmi, ktorí sú obžalovaní zo vzbury kvôli referendu o nezávislosti regiónu. Pre súd, ktorý začal minulý týždeň, vyhlásili katalánske odbory generálny štrajk.

21.02.2019 11:31
Španielsko Katalánsko separatisti protest cesta... Foto: ,
Španielski policajti sa pokúšajú odstrániť horiace pneumatiky počas blokády na diaľnici v rámci protestu proti súdnemu procesu s bývalými separatistickými lídrami.
debata (16)

Protesty zasiahli 11 hlavných ciest v Katalánsku a polícia oznámila, že sa snaží udržať prevádzku. Hlási aj niekoľko potýčok s protestujúcimi, závažné incidenty ale neboli hlásené.

Podľa agentúry AFP však bola prerušená prevádzka najmä na diaľnici A7 spájajúcej Španielsko s Francúzskom a na diaľnici A2 medzi Barcelonou a Madridom. Prevádzka bola ale čoskoro obnovená. Aktivisti tiež blokovali dve železničné trate.

Blokády ciest už v minulosti organizovali radikálni separatisti z takzvaných výborov pre obranu republiky (CDR) na protest proti zatknutiu katalánskych politikov.

Na dnešok stúpenci nezávislosti Katalánska chystajú okrem iného protestné sprievody, z ktorých najväčší sa má uskutočniť večer v Barcelone. Svoju činnosť dnes prerušila aj katalánska regionálna vláda.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #protest #Katalánsko #nezávislosť Katalánska