Dron, ktorý je za chaosom na Gatwicku, asi riadil zamestnanec letiska, tvrdí The Times

Polícia vyšetrujúca decembrový výpadok prevádzky na londýnskom Gatwicku, spôsobený nepovoleným výskytom dronu, teraz podozrieva bývalých a súčasných zamestnancov letiska. S odvolaním sa na nešpecifikované zdroje v britskej vláde to dnes napísal denník The Times.

21.02.2019 14:30
debata (3)

Vyšetrovatelia údajne súdia, že stroj najskôr ovládala osoba, ktorá poznala letiskový areál. Neznámy dron krátko pred vianočnými sviatkami ochromil druhé najrušnejšie letisko v Británii na 36 hodín, keď sa nad areálom objavil niekoľkokrát v rôzne dlhých intervaloch. Letisko kvôli tomu zrušilo tisícku spojov a výluka sa dotkla približne 140 000 pasažierov. Polícia grófstva Sussex nazhromaždila 130 svedectiev o incidente a pri vyšetrovaní skontrolovala okolo 1 000 domácností v okolí Gatwicku.

Páchateľom bol zrejme roztrpčený zamestnanec

„Analýza výpovedí svedkov, medzi ktorými boli i najvyššie postavení pracovníci letiska, doviedla vyšetrovateľov k presvedčeniu, že dron ovládal najskôr niekto, kto poznal rozmiestnenie objektov“, uvádza The Times. Podľa jedného zo zdrojov denníka sa vyšetrovatelia vážne zaoberajú možnosťou, že páchateľom bol „roztrpčený zamestnanec“.

Diaľkovo ovládaný stroj, ktorý spôsobil na Gatwicku v čase najväčšieho vyťaženia obrovský chaos, sa policajtom nepodarilo nájsť. Nevylučujú však, že jeho pilot ho riadil zvnútra letiskového areálu. Vyšetrovatelia podľa The Times sú tiež presvedčení, že dron sa pri narušovaní prevádzky letiska „skrýval“ za rôznymi stavbami, aby ho nemohli narušiť vojenské rušičky, ktoré na Gatwick po vypuknutí problému poslala britská vláda.

„(Pilot) poznal ich slepé miesta, kde dron nemohol byť zasiahnutý. Zjavne to bol niekto s veľmi dobrou znalosťou Gatwicku, niekto, kto tam pracoval“, cituje jeden z nemenovaných vládnych zdrojov.

Polícia v Sussexe kvôli priebehu vyšetrovania decembrového incidentu čelila tvrdej kritike. Krátko po obnovení prevádzky na Gatwicku zadržala dve osoby, o dva dni neskôr ich ale prepustila bez akýchkoľvek obvinení. Žiadne ďalšie zatknutie v prípade zatiaľ neuskutočnila. Jeden z policajných veliteľov tiež na začiatku vyšetrovania naznačil, že nad letiskom možno žiadny dron vôbec nelietal.

V skutočnosti moli byť drony dokonca dva, ktoré páchateľ striedal, zatiaľ čo sa jeden z nich nabíjal, píše The Times. Niektorí svedkovia tiež uviedli, že v určitom momente bolo možné nad letiskovou dráhou pozorovať svetlá rôznych farieb, čo by svedčilo o prítomnosti dvoch dronov súčasne.

Lietanie s týmito diaľkovo ovládanými strojmi je v súčasnosti v Británii zakázané do vzdialenosti jedného kilometra od okraja letísk, pričom za porušenie tohto predpisu hrozí i väzenie. Britská vláda tento týždeň oznámila, že od polovice marca sa bezpečnostné pásmo okolo letísk rozšíri na tri míle (bezmála 5 kilometrov).

3 debata chyba
Viac na túto tému: #drony #narušenie vzdušného priestoru #Sussex #Gatwick