Pakistanský premiér oprávnil armádu odpovedať na prípadnú "agresiu" Indie

Pakistanský premiér Imrán Chán dal vo štvrtok ozbrojeným silám svojej krajiny oprávnenie na "rozhodnú a ďalekosiahlu odpoveď" v prípade, že susedná India sa dopustí "akejkoľvek agresie alebo mylného kroku". Rozhodol sa tak po tom, ako India prisľúbila takisto ráznu odpoveď na minulotýždňový bombový útok v spornom regióne Kašmír, pri ktorom zahynulo vyše 40 príslušníkov indickej polovojenskej polície.

21.02.2019 21:47
Imran Chán Pakistan Foto: ,
Imran Chán
debata (3)

Chán oznámil tento krok prostredníctvom vyhlásenia zverejneného po zasadnutí vládneho národnobezpeč­nostného výboru, informovala tlačová agentúra AP. Vo vyhlásení sa uvádza, Pakistan „nebol žiadnym spôsobom zapojený“ do predmetného útoku a ten bol „vymyslený, naplánovaný a vykonaný“ v samotnom Kašmíre.

Pakistanská vláda vo vyhlásení zopakovala, že je pripravená pomôcť indickej strane pri vyšetrovaní útoku a podniknúť kroky proti komukoľvek, kto využíva pakistanskú pôdu na útoky proti Indii. Susednej krajine tiež ponúkla „dialóg“ o všetkých záležitostiach vrátane terorizmu.

Samovražedný bombový útok v indickej časti Kašmíru, ktorý sa odohral minulý štvrtok, bol najhorším, aký zasiahol indické sily od začiatku kašmírskeho povstania v roku 1989. K činu sa prihlásila islamistická skupina Džaiše Mohammad sídliaca s Pakistane. India obviňuje Pakistan, že skupine poskytuje útočisko, čo však druhá strana odmieta.

Najnovší útok vyvolal opätovné zvýšenie napätia medzi Indiou a Pakistanom – dvoma jadrovými veľmocami, ktoré viedli o Kašmír už dve vojny, odkedy v roku 1947 získali nezávislosť od Británie. Pakistanský minister zahraničných vecí Šáh Mahmúd Kurajší napísal v utorok Organizácii Spojených národov list s prosbou o zmiernenie tohto napätia.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Pakistan #India #Imran Chán