V Macedónsku zatkli bývalého predsedu parlamentu a dvoch exministrov

Severomacedónska polícia zatkla bývalého predsedu parlamentu a dvoch exministrov v predchádzajúcej vláde, tvrdiac, že zohrali úlohu pri násilnom preniknutí do budovy zákonodarného zboru v roku 2017. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská stanica Slobodná Európa.

22.02.2019 06:28
Macedónsko, Skopje Foto: ,
Macedónske zástavy vejú pred vládnou budovou v Skopje.
debata (6)

Prokuratúra uviedla, že išlo o „teroristickú konšpiráciu s cieľom podkopať ústavný poriadok a bezpečnosť“.

Polícia zatkla bývalého predsedu parlamentu Trajka Veljanovského, bývalého ministra školstva Spira Ristovského a exministra dopravy Mileho Janakieskeho, ktorí sú podozriví z pomáhania pri invázii stúpencov bývalej nacionalistickej vlády do hlavnej parlamentnej komory v apríli 2017.

Invázia do parlamentu, na ktorej sa zúčastnili aj maskovaní muži, vyústila do zranenia desiatok novinárov a zákonodarcov vrátane vtedajšieho lídra opozičných sociálnych demokratov Zorana Zaeva, ktorý je v súčasnosti premiérom.

Nacionalisti vtedy vyjadrili hnev nad požiadavkami etnických albánskych strán, ktoré vyjednávali o zostavení vlády so sociálnymi demokratmi. Medzi požiadavkami bolo i ustanovenie albánčiny za druhý štátny jazyk.

Prokuratúra vyhlásila, že Veljanovski, Ristovski a Janakieski pripravovali začiatkom roka 2017 plán so zámerom predísť pokojnému odovzdaniu moci.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Macedónsko #Zoran Zaev