Severná Kórea žiada o potravinovú pomoc

Severokórejský režim požiadal medzinárodné humanitárne organizácie o potravinovú pomoc, ktorej nutnosť vyvolala údajne nepriazeň počasia a medzinárodné sankcie. Oznámil to vo štvrtok v New Yorku hovorca OSN Stéphane Dujarric. Izolovanému komunistickému režimu podľa neho chýba 1,4 milióna ton potravín, hlavne ryža, pšenica, zemiaky a sójové bôby.

22.02.2019 07:10
debata (408)

Údaje o potravinovej núdzi Severná Kórea poskytla OSN. Severokórejská misie vo vyhlásení zdôvodnila potravinovú núdzu vysokými teplotami, suchom, záplavami a sankciami. Prídely potravín vraj režim musel znížiť na takmer polovicu z 550 gramov na 300 gramov na osobu a deň. Podľa odhadov OSN hladuje 41 percent obyvateľov KĽDR.

Svetová organizácia „vyjadrila a bude naďalej vyjadrovať znepokojenie nad zhoršujúcou sa situáciou vo sfére severokórejskej potravinovej bezpečnosti,“ povedal hovorca. OSN je s Pchjongjangom v styku „na rôznych úrovniach“ a presviedča tamojšiu vládu, aby „pochopila dosah (nedostatku potravín) na najohrozenejšiu časť obyvateľov a bezodkladne humanitárnu situáciu napravila,“ konštatoval Dujarric.

Severná Kórea je dlhodobo vystavená medzinárodným sankciám vrátane sankcií vyhlásených OSN. Vyvolali ich opakujúce sa skúšky jadrových a raketových zbraní, ktorými režim rozširuje svoj arzenál. Vlani v lete sa severokórejský vodca Kim Čong-un zaviazal k denuklearizáciu, avšak konkrétne kroky podľa západných médií KĽDR v tomto smere nepodnikla.

408 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #potravinová pomoc