Turecko nariadilo zatknúť takmer 300 členov armády

Turecko nariadilo zatknúť 295 príslušníkov armády pre podozrenia z napojenia na moslimského duchovného Fetullaha Gülena žijúceho v Spojených štátoch. Podľa Ankary stál Gülen za pokusom o štátny prevrat z leta 2016.

22.02.2019 11:15
Turecko, Istanbul, taxi, vojaci, samopaly, ochrana Foto: ,
Špeciálne policajné jednotky na istanbulskom Atatürkovom letisku.
debata (6)

Medzi tými, ktorých úrady nechali zatknúť, sú traja plukovníci, osem majorov a desať nadporučíkov. Ide o členov pozemných síl, letectva i námorníctva, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na prehlásenie tureckej prokuratúry. Zatýkanie sa začalo v štvrtok okolo 23:00 SEČ.

Počas nepodareného pokusu o puč v roku 2016 prišlo o život 250 ľudí. Fetullah Gülen, ktorý žije od roku 1999 v Pensylvánii, popiera, že by s prevratom mal niečo spoločné. V minulosti patril medzi spojencov súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Do väzby sa od prevratu dostalo viac než 77 000 ľudí a rozsiahle zatýkanie nie je v poslednej dobe v Turecku nič výnimočné. Úrady postavili mimo službu alebo úplne prepustili 150 000 štátnych zamestnancov a príslušníkov ozbrojených síl.

Západní spojenci Turecko za toto ťaženie proti údajným strojcom puču a spojencov Gülena kritizujú. Opozícia a ľudskoprávne organizácie obviňujú režim prezidenta Erdogana, že pokus o puč využíva na prenasledovanie svojich odporcov. Vláda sa však háji tým, že ide o opatrenia nutné na zaistenie národnej bezpečnosti.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #Fetullah Gülen #turecká armáda