Z britskej Labouristickej strany vystupuje ďalší nespokojný poslanec

Ďalší britský poslanec oznámil v piatok svoje vystúpenie z hlavnej opozičnej Labouristickej strany. Ian Austin uviedol, že strana sa pod vedením jej predsedu Jeremyho Corbyna "rozbila". Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

22.02.2019 11:21
debata (3)

Austin sa podľa vlastných slov nehodlá pripojiť k Nezávislej skupine, ktorú v parlamente v tomto týždni vytvorili ôsmi odídení labouristi a traja nezaradení konzervatívci, dodala Sky News.

Rozhodnutie o odchode zo strany označil za „najťažšie rozhodnutie, aké musel vo svojom živote urobiť“. „Musím však byť úprimný a pravda je, že som sa hanbil za Labouristickú stranu pod Jeremym Corbynom,“ povedal Austin – poslanec za volebný obvod Dudley North – pre miestne noviny Express and Star.

„Je hrozné, že kultúra extrémizmu, antisemitizmu a neznášanlivosti vytláča dobrých poslancov a slušných ľudí, ktorí sa zaviazali svojím životom k mainstreamovej politike,“ dodal.

Vystúpenie z Labouristickej strany medziiným pre jej prístup k brexitu a antisemitizmu oznámili ešte v pondelok siedmi poslanci. Luciana Bergerová, jedna z tých, ktorí ohlásili odchod zo strany, v tejto súvislosti uviedla, že Labouristická strana sa stala „inštitucionálne antisemitskou“.

Mnohí labouristickí poslanci nie sú spokojní so smerovaním strany pod vedením Jeremyho Corbyna – socialistu, ktorý je na jej čele od roku 2015. Obviňujú ho z toho, že slabo odporoval plánom konzervatívnej vlády na odchod z Európskej únie a z toho, že sa mu nepodarilo vykoreniť protižidovské predsudky v strane.

Poslanci odchádzajúci zo strany sú len zlomkom z 256 labouristov v parlamente. Ide však o najväčší rozkol medzi labouristami, odkedy štyria poprední predstavitelia tohto politického subjektu odišli v roku 1981 s cieľom vytvoriť Sociálnodemokra­tickú stranu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #labouristi #Brexit #Jeremy Corbyn