VIDEO: Polícia použila na hraniciach Venezuely a Kolumbie slzotvorný plyn

Venezuelský opozičný politik Juan Guaidó, ktorý sa v januári vyhlásil za prezidenta, oznámil v sobotu v kolumbijskom pohraničnom meste Cúcuta spustenie distribúcie zahraničnej humanitárnej pomoci.

23.02.2019 08:44 , aktualizované: 21:22
debata (183)

Príslušníci venezuelskej Národnej gardy však použili skôr v sobotu slzotvorný plyn proti obyvateľom mesta Ureňa ležiaceho pri hraniciach s Kolumbiou, ktorí začali z pohraničného mosta odstraňovať kovové barikády a ostnatý drôt, aby umožnili prísun humanitárnej pomoci.

Video

Podľa miestnych televíznych staníc hádzali civilisti po vojakoch kamene, tí odpovedali nasadením slzotvorného plynu. Po moste cez rieku Táchira chodia miestni obyvatelia do pohraničného kolumbijského mesta Cúcuta do práce alebo na nákupy. Venezuelský prezident Nicolás Maduro však v sobotu nariadil čiastočné uzavretie hraníc s Kolumbiou, aby zabránil prísunu humanitárnej pomoci poskytnutej predovšetkým Spojeným štátmi. Pre napätú situáciu na hranici Venezuely s Kolumbiou tiež dezertovali traja členovia Národnej gardy.

„Humanitárna pomoc sa určite dostane do Venezuely pokojným a nenásilným spôsobom,“ povedal neskôr Guaidó, citovaný agentúrou AFP, v prítomnosti prezidentov Kolumbie, Čile a Paraguaja. Guaidó vyzval príslušníkov venezuelských bezpečnostných zložiek blokujúcich hranice s Brazíliou a Kolumbiou, aby sa postavili „na stranu ústavy“. Miestne médiá v tejto súvislosti oznámili, že do Kolumbie prebehli štyria členovia venezuelskej Národnej gardy.

V Cúcute čaká na distribúciu niekoľko stoviek ton potravín, liekov a ďalšej pomoci, ktorej väčšinu poskytli Spojené štáty. Humanitárnu pomoc Guaidóovi oficiálne odovzdal kolumbijský prezident Iván Duque. „Požadujeme, aby sa (pomoc) mohla nenásilne dostať na územie Venezuely,“ povedal Duque. Blokovanie pomoci na hraniciach by mohlo byť podľa neho hodnotené ako „zločin proti ľudskosti“.

Gauidó neskôr na Twitteri oznámil, že prvá zásielka humanitárnej pomoci sa napriek blokáde dostala do Venezuely cez hranice s Brazíliou. Agentúra AP sa toto tvrdenie zatiaľ nepodarilo overiť.

Maduro prerušil diplomatické vzťahy s Kolumbiou

Maduro rozhodol v sobotu o úplnom prerušení diplomatických vzťahov so susednou Kolumbiou. Zároveň vyhlásil, že sa nikdy nevzdá a že je ochotný obetovať za nezávislosť Venezuely aj svoj život, informovala agentúra AP. Maduro svoje rozhodnutie oznámil na zhromaždení tisícov svojich stúpencov v metropole Caracas. Kolumbijským diplomatom dal 24 hodín na odchod z krajiny.

Vyostreniu boja o moc v blízkosti venezuelsko-kolumbijskej hranice v noci nadnes nášho času predchádzal hudobný súboj. V kolumbijskej Cúcute sa konal dobročinný koncert hudobníkov štýlu latino, ktorý sponzoroval britský miliardár Richard Branson. Cieľom podujatia na spôsob legendárnych koncertov Live Aid, na ktorom sa očakávalo štvrť milióna ľudí vrátane prezidentov Kolumbie, Čile a Paraguaya, bolo vyzbierať sto miliónov dolárov na humanitárnu pomoc pre Venezuelu. Na venezuelskej strane hranice v rovnakom čase usporiadal konkurenčný koncert Madurov režim.

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres v piatok venezuelského ministra zahraničných vecí Jorgeho Arreazu vyzval, aby zabezpečil, že úrady proti demonštrantom v krajine nepoužijú smrtiacu silu, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na Guterresovo oficiálne vyhlásenia.

OSN bude podľa jeho slov pokračovať v spolupráci s venezuelskými inštitúciami v oblasti pomoci ľuďom, ktorí ju potrebujú. Arreaza reportérom povedal, že venezuelské ozbrojené zložky „nikdy nedostanú rozkaz, aby strieľali na civilné obyvateľstvo“ a že ich úlohou je „brániť územie Venezuely pred akýmkoľvek ozbrojeným útokom“.

© Autorské práva vyhradené

183 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #kolumbia #Nicolas Maduro #Juan Guaidó