Na otravu pančovaným alkoholom zomrelo v Indii už 150 ľudí

Na 150 mŕtvych stúpol počet ľudí, ktorí sa na dvoch rôznych miestach v severoindickom štáte Ásam otrávili nelegálne vyrobeným alkoholom. Ďalších 350 osôb museli v súvislosti s otravou hospitalizovať. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP a miestne úrady.

23.02.2019 12:08 , aktualizované: 24.02.2019 08:19
India, otrava alkoholom, mŕtvoly Foto: ,
Robotníci skonzumovali destilát s obsahom metanolu, ktorý pôsobí na nervový systém, a postupne upadli do bezvedomia až zomreli.
debata (7)

Medzi obeťami otravy sú najmä robotníci z čajových plantáží v dvoch rôznych okresoch v štáte Ásam. Robotníci skonzumovali vo štvrtok destilát s obsahom metanolu, ktorý pôsobí na nervový systém, a postupne upadli do bezvedomia.

Napriek ich rýchlemu prevozu do nemocníc stúpol počet obetí do nedele už na 150, pričom len za posledných 24 hodín zomrelo 50 ľudí, uviedla polícia a zdravotníci. Počet obetí môže ešte stúpnuť, keďže niektorí z hospitalizovaných sú stále v kritickom stave. V súvislosti s prípadom zadržala polícia sedem osôb a zlikvidovala 15 000 litrov podozrivého alkoholu.

Hromadné úmrtia po vypití jedovatých alkoholických nápojov sú v Indii časté. Oficiálne štatistiky uvádzajú, že ročne takto príde o život asi 1 000 ľudí. Dva incidenty z posledných týždňov sú najtragickejšie od roku 2011, kedy v susednom indickom štáte Západné Bengálsko zomrelo po otrave pančovaným alkoholom 172 ľudí. Polícia tam pri záťahu na predajcov a distribútorov závadného alkoholu zatkla 215 ľudí a zabavila cez 10 000 litrov pálenky.

Ľudia nelegálne vyrábaný alkohol kupujú, pretože je podstatne lacnejšie ako dovážané alkoholické nápoje. Podľa indického združenia pre víno a liehoviny je z piatich miliárd litrov alkoholu vypitých každoročne v Indii 40 percent vyrobených nelegálne.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #India #metanol