Paríž sprísni zákon v boji proti antisemitizmu

Zastaví sprísnenie zákona šírenie konšpiračných teórií a antisemitských útokov? Francúzsko sa v rámci nových opatrení v boji proti antisemitizmu chystá sprísniť príslušný zákon. Podobne ako v Nemecku či Británii má byť trestným činom aj antisionizmus - popieranie práva Izraela na existenciu.

23.02.2019 17:26
Francúzsko, protest, žlté vesty, Macron Foto: ,
Protestujúci z hnutia žlté vesty.
debata

V reakcii na nárast antisemitských útokov francúzsky prezident Emmanuel Macron ohlásil viaceré opatrenia. Parlament by mal hlasovať o prijatí zákona, ktorý má zamedziť šíreniu nenávisti na internete. K rastu antisemitizmu v spoločnosti prispieva aj šírenie konšpiračných teórií na internete. Podľa nedávneho prieskumu agentúry Ifop najmä stúpenci protestného hnutia žltých viest sú náchylní veriť rôznym konšpiračným teóriám. Približne polovica stúpencov žltých viest podľa prieskumu verí absurdnej teórii o celosvetovom sionistickom sprisahaní. Skutočnosť, že medzi žltými vestami je veľa ľudí s antisemitskými názormi, sa prejavila aj minulú sobotu, keď sa stal terčom antisemitských urážok konzervatívny filozof Alain Finkielkraut.

V rámci chystaných opatrení sa pripravuje aj rozpustenie troch krajne pravicových skupín, ktoré prispievajú k šíreniu nenávisti a hlásajú diskrimináciu. Najväčší rozruch však vyvolalo oznámenie Macrona, ktorý napokon podporil snahu o to, aby sa antisionizmus stal trestným činom rovnako ako antisemitizmus. „Antisionizmus je jednou z moderných foriem antisemitizmu,“ povedal Macron.

Nový návrh zákona, ktorý pripravila skupina poslancov, vyvolal v krajine právnickú debatu. Odporcovia tvrdia, že terajšia úprava stačí, ale jej rozšírenie o antisionizmus môže vyvolať problémy pri výklade zákona v súvislosti s kritikou politiky Izraela. K šíreniu antisemitizmu však prispieva aj to, že extrémisti v snahe vyhnúť sa stíhaniu vo svojich vyhláseniach namiesto slova „židia“ použijú slovo „sionisti“. „Môžete kritizovať izraelskú vládu, ale nie spochybňovať právo štátu na existenciu. Nikto nespochybňuje právo Francúzska alebo Nemecka na existenciu,“ reagoval na kritiku poslanec Sylvain Maillard, jeden z predkladateľov návrhu na kriminalizáciu antisionizmu. Odhliadnuc od právnickej debaty sprísnenie zákona verejne odmietol jeden z radikálnych hovorcov žltých viest.

Počet antisemitských útokov vo Francúzsku, ktoré je domovom najväčšej židovskej populácie v Európe, sa vlani zvýšil o vyše 70 percent. Kým v roku 2017 tam zaznamenali 311 takých útokov, vlani ich bolo už 541. Takmer denne polícia registruje útoky, ktorých terčom je židovská komunita. Aj v utorok šiel Macron na židovský cintorín neďaleko Štrasburgu, kde neznámy páchateľ poškodil hroby namaľovaním nacistických symbolov. Šírenie antisemitizmu majú na svedomí najmä príslušníci krajnej pravice i krajnej ľavice, ako aj radikálni islamisti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #antisemitizmus #Emmanuel Macron