Pápež sľúbil zakročiť proti pedofilom. Neskoro a málo, namietajú kritici

Na neúprosnú bitku proti pohlavnému zneužívaniu detí duchovnými vyzval včera pápež František, podľa ktorého tento zločin treba "vymazať zo zemského povrchu". Na záver štvordňového summitu predsedov biskupských konferencií z celého sveta sľúbil, že katolícka cirkev bude tomuto javu čeliť s "najväčšou vážnosťou", sexuálne škandály nebude zamlčiavať, zastane sa obetí a vyvinie všetko úsilie, aby páchatelia, ktorých označil za nástroj satana, boli postavení pred súd.

24.02.2019 18:08 , aktualizované: 18:36
pápež František, vatikán, summit Foto: ,
Pápež František dnes na vatikánskom summite o ochrane maloletých.
debata (69)

Žiadne záväzné závery či aspoň záverečný dokument z fóra takmer dvoch stoviek kardinálov, arcibiskupov a ďalších cirkevných hodnostárov však nevzišiel.

„Bol tu silný tlak, najmä zo strany katolíkov v USA, ktorí majú pocit, že Vatikán nepostupuje dosť rýchlo, aby sa zrodilo niečo konkrétne,“ povedal pre Pravdu americký expert na náboženské štúdie Mathew Schmalz z College of the Holly Cross. On osobne však nič prevratné neočakával.

„Problém je v tom, že katolícka viera je multikultúrna: to, čo funguje v jednom kultúrnom kontexte, nemusí fungovať v inom. Vopred som predpokladal, že zo summitu vzídu len všeobecné pokyny ako základ pre ďalšiu diskusiu. Na takomto relatívne krátkom stretnutí ani nebolo možné rozpracovať všetky aspekty. Biskupi sa však najmä v západom svete musieť starať o verejnú mienku. Takže niečo aspoň polovičné museli ponúknuť,“ dodal Schmalz.

Obete pedofilov v sutanách a ich podporovatelia netajili sklamanie z vatikánskej schôdzky. Pápež podľa nich len zopakoval staré sľuby bez toho, aby ponúkol nejaké konkrétne opatrenia. Na závere summitu síce pápežov hovorca Federico Lombardi oznámil, že Vatikán v krátkom čase vydá opatrenia určené na ochranu detí a prevenciu sexuálneho zneužívania mladistvých, tieto pravidlá sa však budú vzťahovať iba na rímsku kúriu, čiže vatikánsky mestský štát, kde doteraz také opatrení v platnosti neboli.

Každý jednotlivý prípad sexuálneho zneužívania je podľa Františka „zverstvo“. Pravidlá národných biskupských konferencií proti zneužívaniu budú preskúmané a posilnené, dodal pápež. Navrhol tiež, aby sa cirkevná definícia maloletých v týchto pravidlách zvýšila zo súčasných 14 rokov. Zároveň však poznamenal, že k väčšine prípadov sexuálneho zneužívania podľa OSN dochádza v rodinách a spomenul aj ďalšie spoločenské problémy, ako je sexuálna turistika či internetová pornografia. „Čelíme univerzálnemu problému, ktorý je tragicky všadeprítomný a dotýka sa každého,“ povedal pápež. Pripustil však, že hoci je sexuálne zneužívanie globálnou pliagou, „tento diabol nie je o nič menej monštruózny, ak sa objaví v cirkvi“.

Predstaviteľka americkej organizácie bishopaccounta­bility.org, ktorá sleduje prípady sexuálneho zneužívania kňazmi, označila pápežovo vyhlásenie o univerzálnosti tohto javu za „obzvlášť znepokojujúce“. „Hoci katolíci vo svete volajú po konkrétnych zmenách, pápež namiesto nich ponúkol vlažné sľuby, ktoré sme navyše už počuli,“ povedala Anne Barrettová-Doyleová.

Bol pápežov prejav fiaskom?

Záverečný Františkov prejav považuje nemecký cirkevný právnik Thomas Schüller priamo za „fiasko“. „Bola to premárnená šanca. Je to koniec jeho pontifikátu v tom zmysle, že František nevstúpi do histórie ako reformný pápež, ale ako obhajca daného stavu,“ povedal riaditeľ ústavu kanonického práva na univerzite v Münsteri agentúre DPA. Matthias Katsch z nemeckého združenia na ochranu obetí označil pápežovu reč na twitteri za „nehanebný pokus postaviť sa na čelo určitého hnutia bez toho, aby sa pomenovala vina a nastali skutočné zmeny“.

Podľa sociológa Gëzima Alpiona z univerzity v Birminghame vatikánsky summit o sexuálnom zneužívaní mladistvých kňazmi nielenže nepriniesol veľa konkrétnych opatrení v boji proti tomuto zločinu, ale zvolaný bol nepochopiteľne neskoro. „Mal sa konať už dávno. Veď ide o najvážnejšiu krízu, ktorá postihla cirkev od reformácie. Príbehy o sexuálnom pochybení duchovných sa objavujú na titulných stránkach prinajmenšom od roku 1980. Od roku 2001 Vatikán vyšetroval viac ako 3 000 kňazov pre podozrenie zo sexuálneho pochybenia. Za posledné dve desaťročia traja pápeži – Ján Pavol II., Benedikt XVI. a najnovšie František sa ospravedlnili za zlyhanie cirkvi, ktorá mala tieto záležitosti riešiť skôr a efektívnejšie,“ pripomenul Apion pre Pravdu

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #Vatikán #sexuálne zneužívanie detí