V Moldavsku nik nevyhral

Dve tretiny hlasovali za Európu. Dve tretiny proti korupcii. Napriek týmto prienikom progresívnych voličských preferencií bude v novom moldavskom parlamente veľmi ťažké poskladať funkčnú väčšinu. Proeurópsky a protikorupčný tábor sa totiž neprekrývajú. V tom prvom sú aj korupčníci a v tom druhom sily, ktoré majú bližšie k Moskve než k Bruselu.

25.02.2019 11:37 , aktualizované: 18:15
Igor Dodon, moldavsko Foto: ,
Moldavský prezident Igora Dodon vo volebnej miestnosti.
debata (59)

Relatívnymi víťazmi nedeľňajších volieb v malej chudobnej krajine vklinenej medzi Rumunsko a Ukrajinu sú proruskí socialisti. Strana naviazaná na moldavského prezidenta Igora Dodona, nadšeného obdivovateľa Vladimira Putina, však nebude mať toľko mandátov, aby v Kremli mohli otvárať šampanské. Zo 101 parlamentných kresiel podľa predbežných výsledkov získa iba 34. Dodon pritom dúfal, že socialisti ovládnu väčšinu v zákonodarnom zbore, aby mohli zrušiť asociačnú dohodu s Európskou úniou a pripojiť Moldavsko k Euroázijskej únii vedenej Moskvou.

Ale ani tí, čo verili, že terajšími voľbami sa poistí západné smerovanie Moldavska, nemajú dôvody na oslavy. Dosiaľ vládnuca Demokratická strana vedená kontroverzným oligarchom Vladom Plahotniucom, ktorá sa hlási k orientácii na EÚ, síce získala 31 mandátov a opozičný proeurópsky blok ACUM ďalších 26, čo by im spolu vystačilo na pohodlné vládnutie, v praxi však parlamentné počty také jednoduché nebudú. Lídri bloku ACUM totiž vylúčili vstup do koalície nielen so socialistami, ale aj s demokratmi. S prvými pre ich promoskovské postoje, s druhými pre oligarchické ovládnutie krajiny a rozbujnenú korupciu.

Ani najmenšia strana, ktorej sa podarilo preniknúť do nového parlamentu, šance na vytvorenie väčšinovej koalície podstatne nezvyšuje. Strana Shor podnikateľa Ilana Shora získala sedem mandátov, spolupráca s ňou je však ťažko predstaviteľná pre politické sily, ktoré boj s korupciou myslia úprimne. Shor bol zapletený do škandálu známeho ako lúpež storočia, pri ktorom v roku 2014 zmizla z moldavských bánk miliarda dolárov. Prvostupňový súd ho síce poslal na sedem a pol roka do väzenia, on sa však odvolal, do ďalšieho procesu zostal na slobode a čas využil na investovanie do populistickej volebnej kampane.

Čo bude teraz v Moldavsku nasledovať? „Keďže nik nemá parlamentnú väčšinu, myslím si, že budú pokusy vytvoriť ju,“ predpovedal prezident Dodon, vzápätí však skepticky dodal: „Je tu však veľké riziko, že to dospeje k predčasným voľbám v najbližších mesiacoch.“

O ambícii pokúsiť sa vytvoriť funkčnú koalíciu z veľkých hráčov zatiaľ hovorí iba líder stredoľavicových demokratov. „Nekladiem si žiadne predbežné podmienky,“ odkázal Plahotniuc všetkým stranám, ktoré sa dostali do parlamentu. Z možnej spolupráce tak nevylúčil ani socialistov, ktorých ešte minulý týždeň obviňoval, že v ich prospech Moskva zasiahla do moldavskej volebnej kampane. Plahotniuc mal na mysli oznámenie ruského ministerstva vnútra z minulého piatka, že sa proti nemu začalo trestné stíhanie pre podozrenie z nelegálneho prevodu desiatok miliárd rubľov z ruských bánk.

Moldavský politológ Anatoly Tseranu si myslí, že ak sa napokon podarí vytvoriť koalíciu, tak medzi demokratmi a socialistami. V geopolitickej partii rozohratej medzi Západom a Moskvou by také riešenie bolo možné považovať podobne ako predčasné voľby za remízu. „Ľavicová koalícia, prirodzene, čiastočne zníži intenzitu európskeho smerovania krajiny, ale nezruší ho,“ predpovedal pre Deutsche Welle. „Na druhej strane v záujme európskeho kurzu sa demokrati môžu pokúsiť dohodnúť s ACUM na tolerancii pre menšinovú vládu. Ale to je neistá cesta, ktorá skôr či neskôr povedie k predčasným voľbám,“ dodal Tseranu.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Moldavsko #Igor Dodon