Dohodne Trump s Kimom koniec kórejskej vojny? Rusi to spochybňujú

Americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un by sa mohli na nadchádzajúcom summite vo Vietname dohodnúť na vyhlásení ukončenia vojnového stavu, ktorý medzi Severnou a Južnou Kóreou technicky stále pretrváva od kórejskej vojny z rokov 1950 až 1953.

25.02.2019 14:00
južná Korea Trump Kim Summit Foto: ,
K druhému stretnutiu Kima s Trumpom na najvyššej úrovni dôjde v stredu a vo štvrtok vo vietnamskom Hanoji.
debata (5)

S odvolaním sa na úrad juhokórejského prezidenta o tom dnes informovala agentúra Jonhap. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov povedal, že problém Kórejského poloostrova nemá rýchle riešenie.

Hovorca juhokórejského prezidenta na tlačovom brífingu v Soule na otázku, či je deklarácia ukončenia vojny súčasťou agendy summitu, odpovedal: „Tá možnosť tu je“. Konflikt v júli 1953 sa skončil len prímerím.

Lavrov, ktorého dnes citovala agentúra Interfax, povedal, že USA sa pred summitom obrátili na Rusko a požiadali o radu. Podľa Lavrova nemá problém Kórejského polostrova rýchle riešenie. OSN by podľa neho mala zrušiť časť sankcií, ktoré komplikujú vzťahy medzi Pchjongjangom a Soulom.

„Veríme v úspech (summitu) a snažíme sa mu napomáhať. Nebudem z toho robiť tajomstvo – predstavitelia Spojených štátov, zodpovední za prípravu summitu, sa s nami radia. Sme taktiež v neustálom kontakte s našimi severokórejskými priateľmi. Keďže si úprimne želáme pomôcť, aktívne radíme obom krajinám ohľadom krokov, ktoré by mohli viesť k želaným výsledkom,“ vyhlásil šéf ruskej diplomacie a dodal, že „konečná podoba dohody“ by mala byť konzultovaná aj s Južnou Kóreou, Čínou, Ruskom a Japonskom.

Trump a Kim sa stretnú už na druhom vzájomnom vrcholnom stretnutí v stredu a vo štvrtok v Hanoji. Historicky prvý summit úradujúceho amerického prezidenta a vodcu KĽDR sa uskutočnil pred ôsmimi mesiacmi v Singapure. Trump a Kim sa vtedy dohodli, že sa budú usilovať o úplné jadrové odzbrojenie Kórejského polostrova. Trochu vágne formulovaná dohoda však zatiaľ nepriniesla významné výsledky.

Americký prezident v nedeľu na stretnutí s guvernérmi jednotlivých štátov USA v Bielom dome povedal, že je spokojný, kým Severná Kórea nepokračuje v skúškach rakiet. „Neponáhľam sa. Nechcem na nikoho tlačiť“, povedal šéf Bieleho domu. „Len nechcem (raketové) skúšky. Pokiaľ nie sú žiadne skúšky, som spokojný“, dodal Trump.

Kim Čong-un cestuje do Vietnamu vlakom cez Čínu. Pred summitom s Trumpom sa stretne s vietnamským prezidentom a ďalšími vysokými činiteľmi. Trump do Vietnamu dorazí v utorok večer. S vietnamským prezidentom Nguyenom Phu Trongom sa stretne v stredu ráno.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un #Donald Trump #denuklearizácia Kórejského polostrova #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una