V Nemecku bol pozastavený súd s bývalým dozorcom SS, proces asi skončí

V západonemeckom Münsteri dnes opäť pozastavili proces s Johannom Rehbogenom, deväťdesiatpäťročným bývalým dozorcom v nacistickom koncentračnom tábore. Dôvodom sú pretrvávajúce zdravotné ťažkosti obžalovaného, uviedol v prehlásení súd.

25.02.2019 17:00
debata (15)

Podľa agentúry Reuters bude súdne konanie najskôr ukončené definitívne a uzavrie sa tak jedna z posledných káuz spojená s holokaustom. Súd uviedol, že konečné rozhodnutie padne zrejme v polovici marca. Prokuratúra sa však proti nemu bude môcť odvolať. Podľa súdu je ale pravdepodobné, že proces pokračovať nebude.

Súd, ktorý sa začal minulý rok v novembri, zrušili už v decembri, keď bol niekdajšieho dozorcu SS z koncentračného tábora Stutthof hospitalizovali kvôli problémom so srdcom a obličkami.

Obžaloba Rehbogena viní z toho, že v koncentračnom tábore v Stutthofe vzdialeného 34 km východne od mesta Gdansk v rokoch 1942 až 1944 napomáhal pri vraždení stoviek ľudí. Podľa údajov centrály pre vyhľadávanie osôb podozrivých zo zločinov nacizmu v nemeckom Ludwigsburgu zomrelo do konca druhej svetovej vojny v Stutthofe a pobočných táboroch a pri miestnych pochodoch smrti približne 65 000 ľudí.

Obžalovaný, ktorý sa narodil v Rumunsku, ale dlhodobo žil na západe Nemecka, doposiaľ tvrdil, že nevedel o zabíjaní väzňov v koncentračnom zariadení a že ani nebol nacistom. Uvádzal, že keď bol v Stutthofe, hanbil sa a sám žil v obavách.

V prípade dokázania viny by Rehbogenovi hrozilo odňatie slobody až na desať rokov, uvádza agentúra Reuters.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #koncentračný tábor #nemecký súd #Johann Rehbogen