Tlak na Madura musí zosilnieť, zhodli sa lídri amerických štátov

Tlak na autoritárskeho venezuelského vodcu Nicolása Madura treba zosilniť, aby sa v krajine podarilo čo najskôr nastoliť demokraciu. Zhodli sa na tom v Bogote politickí lídri amerických štátov, ktoré uznávajú za dočasného prezidenta opozičného predáka Juana Guaidóa. Ten svojim spojencom povedal, že tolerancia voči Madurovi by mohla ohroziť stabilitu celého regiónu.

25.02.2019 21:09
VENEZUELA-POLITICS/LIMAGROUP Foto: ,
Americký viceprezident Mike Pence a líder venezuelskej opozície Juan Guaidó.
debata (21)

„Je dôležité znovu nastoliť vo Venezuele demokraciu, pretože tí, ktorí si prisvojujú moc, ohrozujú stabilitu kontinentu,“ povedal podľa agentúry AFP Guaidó na úvod stretnutia s lídrami tzv. limskej skupiny, ktorú tvorí 13 latinskoame­rických krajín a Kanada, a na ktorom sa zúčastňuje aj americký viceprezident Mike Pence. Na záver stretnutia by politici mali prijať spoločnú deklaráciu.

Časť popredných predstaviteľov venezuelskej opozície pred rokovaním vyhlasovala, že chce presvedčiť Spojené štáty a ďalšie krajiny, aby na odstránenie Madura použili silu. Sám Guaidó však zdôrazňoval, že zásadné je v krajine zachovať mier.

Pence zopakoval postoj USA

Americký viceprezident Mike Pence opäť zopakoval postoj USA, že sa nedá vylúčiť vojenský zásah, ktorý by zbavil moci Madura. „Dúfame v pokojný prechod k demokracii. Avšak prezident (Donald) Trump to dal jasne najavo: do úvahy pripadajú všetky možnosti,“ uviedol Pence po stretnutí s venezuelským opozičným lídrom Guaidóom.

Pence vyzval regionálnych partnerov, aby zmrazili ropné aktíva kontrolované Madurom a previedli tržby Guaidóovi. Jemu povedal, že Trump ho podporuje „na 100 percent“.

Ďalšie sankcie proti režimu

Americké ministerstvo financií uvalilo sankcie na štyroch ďalších venezuelských predstaviteľov, ktorým zmrazilo majetok a zakázalo cestovať do USA. Sú nimi guvernéri pohraničných venezuelských štátov, v ktorých v sobotu armáda zasahovala proti ľuďom snažiacim sa pomôcť kamiónom s humanitárnou pomocou z Brazílie a Kolumbie cez uzavretú hranicu. Pri zásahoch vojska a ozbrojených skupín podporujúcich Madura zomreli najmenej štyria ľudia a takmer tri stovky utrpeli zranenia.

Čo urobí armáda?

Práve armáda a predovšetkým dôstojníci sú pre zmenu režimu vo Venezuele kľúčoví. Zatiaľ sa ich však opozícii nepodarilo presvedčiť, aby sa pridali na jej stranu, aj keď už im v januári sľúbila amnestiu. Avšak cez víkend prebehlo do Kolumbie 160 venezuelských vojakov, ktorí potom prisahali lojalitu Guaidóvi.

Kolumbijský prezident Iván Duque patrí rovnako ako napríklad lídri Peru alebo Čile ku štátnikom, ktorí odmietajú možnosť vojenskej intervencie a chcú dosiahnuť Madurov koniec nenásilnou cestou. Aj Duque však uznal, že okolo Madura je nutné „silnejšie a účinnejšie utiahnuť slučku“.

Európska únia vyzvala svet, aby zabránil vojenskému zásahu vo Venezuele. „Musíme zabrániť vojenskému zásahu,“ povedala pred novinármi Maja Kocijančičová, hovorkyňa šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogheriniovej.

Zasadne Bezpečnostná rada OSN

Spojené štáty tiež v pondelok požiadali o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré by sa zaoberalo situáciou vo Venezuele. Podľa diplomatov sa očakáva, že verejné zasadnutie sa bude konať v utorok.

Humanitárna pomoc

Venezuelský vládca vytrvalo odmieta do svojej zbedačenej vlasti vpustiť humanitárnu pomoc s odôvodnením, že ide o začiatok americkej vojenskej intervencie. Prejavmi o prevrate zinscenovanom USA a Kolumbiou sa snaží udržať aj lojalitu svojej armády, medzi ktorej príslušníkmi sa objavuje takmer denne.

Pence oznámil, že USA vysielajú do krajín susediacich s Venezuelou pomoc v hodnote 56 miliónov dolárov. Je určená pre utečencov, ktorí odchádzajú z krajiny postihnutej hladom a nedostatkom základných tovarov. Podľa amerického viceprezidenta už USA vyslali do Venezuely humanitárny náklad v hodnote 139 miliónov dolárov, ktorého väčšina čaká pri hraniciach.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro #Juan Guaidó