Záplavy na Kréte ničili mosty, škody hlásia i turistické letoviská

Búrka s intenzívnymi zrážkami spôsobila na gréckom ostrove Kréta záplavy, ktoré zničili najmä západné pobrežie s obľúbenými turistickými letoviskami ako sú Chania či Platanias. Informovala o tom dnes agentúra DPA. Krétu záplavy spustošili tento mesiac už druhýkrát, minulý týždeň kvôli veľkej vode zomreli štyria ľudia.

26.02.2019 10:20
debata

Grécky rozhlas dnes informoval, že úrady kvôli kritickej situácii na západe Kréty vyhlásili v okolí mesta Chania stav núdze. Rozvodnené toky tam strhli najmenej štyri dôležité mosty a mnoho ďalších poškodili. Krétska televízia NEA priniesla dokonca, ako zdvihnutá rieka Keritis zničila viac ako sto rokov starý kamenný most pri obci Alikianos, ktorý bol turistickou atrakciou.

Kvôli terajším povodniam je zatiaľ na Kréte nezvestných jeden človek. Ide o 61-ročného farmára, ktorý v pondelok autom odišiel skontrolovať svoje stáda a už sa nevrátil domov. Záchranári po ňom pátrajú.

„Vyzerá to tu ako by nás niekto zbombardoval,“ povedal gréckej televízii starosta letoviska Platanias Janis Malandrakis. Podľa odhadu úradu civilnej ochrany škody v regióne zrejme presiahnu 100 miliónov eur.

Celé Grécko túto zimu opakovane sužujú búrky s krúpami, silný vietor alebo prudké dažďové prehánky. Tento víkend zaskočili obyvateľov na severe krajiny prívaly snehu a prudké ochladenie, kvôli silnému vetru bola v Egejskom mori prerušená všetka trajektová doprava.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #záplavy #Kréta