Tymošenková podáva ústavnú žalobu na Porošenka

Bývalá ukrajinská predsedníčka vlády Julia Tymošenková sa rozhodla vyostriť boj pred marcovými prezidentskými voľbami a oznámila podanie ústavnej žaloby na súčasnú hlavu štátu Petra Porošenka, ktorej cieľom má byť odvolanie prezidenta. Dôvodom je podozrenie z velezrady. Iniciatívu strany Baťkivščyna (Vlasť), ktorej Tymošenková predsedá, vraj podporili i niektoré ďalšie parlamentné strany.

26.02.2019 13:00
debata (24)

Voliť prezidenta pôjdu Ukrajinci posledný marcový deň a Tymošenková i Porošenko podľa prieskumov patria k favoritom. Na čele rebríčka popularity je však zatiaľ herec a zabávač Volodymyr Zelenskij, ktorému analytici dávajú šance aj na postup do druhého kola volieb. To sa tri týždne po prvom kole uskutoční v prípade, že žiadny z uchádzačov nezíska nadpolovičnú väčšinu odovzdaných hlasov.

Tymošenková dnes z parlamentnej tribúny obvinila Porošenka, že riadil podvodný nákup náhradných dielov pre ukrajinskú armádu. Cena vojenského materiálu dovážaného z Ruska bola podľa expremiérky až štvornásobne vyššia, než jeho skutočná hodnota. Tymošenková sa odvolávala na informácie ukrajinských investigatívnych novinárov, ktoré sa v kyjevských médiách objavili v pondelok.

Účastníci spiknutia, údajne Porošenkovi priatelia, sa vraj obohatili o stámilióny hrivien. Podľa ukrajinských médií je zámer Tymošenkovej pohnať prezidenta pred spravodlivosť problematický. Ústava síce možnosť odvolania hlavy štátu žalobou pripúšťa, ale vykonávajúci zákon neexistuje. Podľa agentúry Interfax chce expremiérka návrh zákona ešte len predložiť, a to až po „víťazných“ prezidentských voľbách. Ktoré parlamentné strany návrh na takzvaný impeachment podporujú, šéfka strany Baťkivščyna neuviedla.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Júlia Tymošenková #Ukrajina #Petro Porošenko #prezidentské voľby na Ukrajine