Madridský sudca pozastavil exhumáciu ostatkov diktátora Franca

Madridský sudca pozastavil plánovanú exhumáciu pozostatkov diktátora Francisca Franca z pamätníka v Údolí padlých neďaleko Madridu, ktorú vlani schválila španielska vláda aj parlament. Sudca verdikt zdôvodnil bezpečnostnými rizikami pri otváraní hrobky. Zdroje z vlády, ktoré citoval denník La Vanguardia, v reakcii uviedli, že proces exhumácie bude pokračovať.

26.02.2019 22:28
Španielsko, hrobka, Francisco Franco Foto:
Turisti pri hrobke Francisca Franca.
debata (3)

„Proces exhumácie a následného pochovania pozostatkov bude ďalej pokračovať úplne normálne,“ oznámili po výroku sudcu zdroje z vlády. Podľa nich vláda nepovažuje sudcu za kompetentného v tejto záležitosti. V takejto veci môže rozhodnúť podľa vlády len najvyšší súd.

Madridský sudca José Yusty Bastarreche v pondelok predbežným opatrením pozastavil platnosť technického povolenia na exhumáciu od radnice v meste San Lorenzo de El Escorial, pod ktorú pamätník obetiam občianskej vojny lokálne spadá. Sudca verdikt zdôvodnil tým, že povolenie nezohľadnilo „riziká pádu a rozbitia (ťažkého mramorového náhrobku) a škody pre osoby“, ktoré majú exhumáciu vykonávať.

Premiestnenie pozostatkov schválila vláda socialistického premiéra Pedra Sáncheza vlani v lete krátko po nástupe do úradu. Považuje totiž za nedôstojné, aby Franco zostal pochovaný na rovnakom mieste ako 34 000 obetí z oboch táborov vojny, ktorú svojim pučom v roku 1936 rozpútal. Exhumácia bola predmetom dlhoročných debát a predchádzajúca pravicová vláda sa k nej nemala, hoci ju k tomu v roku 2017 vyzval parlament.

Franco, ktorý zomrel v roku 1975, má v Španielsku stále dosť priaznivcov. Obdivujú ho okrem iného ako obrancu katolíckej viery proti komunistom, či za to, že ušetril krajinu od bojov v druhej svetovej vojne. Občianska vojna, ktorú rozpútal, ale stála za tri roky životy pol milióna ľudí.

Španielska spoločnosť je ohľadom frankistickej minulosti rozdelená. Denník El País uviedol, že sudca Yuste v roku 2007 publikoval článok, v ktorom kritizoval takzvaný zákon o historickej pamäti z toho istého roku. Tento zákon odsúdil Francov režim a okrem iného nariadil odstránenie frankistických symbolov z verejných miest. Sudca Yuste podľa denníka El País tento zákon kritizoval s tým, že je „túžbou po pomste“.

Sanchezova vláda pôvodne predpokladala premiestnenie pozostatkov do konca roka. Plán jej však skomplikovala rodina, ktorá s tým nesúhlasí a snaží sa tomu zabrániť súdne. Keď ju vláda vyzvala na určenie nového miesta, vybrala rodinnú hrobku v katedrále Panny Márie Almudenskej v Madride. Toto miesto však vláda odmieta s obavami, aby sa katedrála v centre metropoly – hojne navštevovaná aj turistami – nestala dejiskom manifestácií oslavujúcich frankistickú diktatúru. Tento mesiac dala vláda rodine 15-dňovú lehotu na výber novej hrobky.

Zabrániť exhumácii môže tiež benediktínsky prior Santiago Cantera, ktorý spravuje baziliku v Údolí padlých, v ktorej sa Francova hrobka nachádza. Cantera už dal najavo, že s vyzdvihnutím pozostatkov nesúhlasí a že prístup vládnym úradníkom k hrobke umožní len na základe súdneho príkazu.

Vláda je presvedčená, že súd jej exhumáciu umožní. Minulý týždeň však pripustila, že vzhľadom na sťažnosť rodiny na najvyššom súde sa zrejme exhumácia nestihne do predčasných volieb, ktoré čakajú Španielsko 28. apríla.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Francisco Franco