Skončia vojnu? Trump a Kim to môžu skúsiť

Históriu už zmenili. Ovplyvnia teraz aj budúcnosť? Dnes a zajtra sa koná vo vietnamskom Hanoji summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského diktátora Kim Čong-una. Je to ich už druhá schôdzka. Prvú absolvovali vlani v júni v Singapure. Vtedy to bolo historické stretnutie. Nikdy predtým si ruky nepodali úradujúci šéf Bieleho domu a líder KĽDR.

27.02.2019 08:00
kľdr, vietnam, usa Foto:
Vietnamci so severokórejskými a s americkými vlajkami čakajú na lídra KĽDR Kim Čong-una a prezidenta USA Donalda Trumpa.
debata (21)

Čo sa dá očakávať od rozhovorov Trumpa a Kima tentoraz? Prinesie summit v Hanoji konkrétny posun v otázke riešenia jadrového programu Pchjongjangu alebo budú jeho výsledky rovnako vágne ako v Singapure? Pre Pravdu v e-mailovom rozhovore odpovedal expert na medzinárodné vzťahy Benjamin Habib z La Trobovej univerzity v Melbourne.

Aký prístup zvolí americký prezident Donald Trump na rokovaniach so severokórejským lídrom Kim Čong-unom?

Uvidíme, či šéf Bieleho domu nesľúbi Pchojgjangu viac, ako dokáže splniť. Mali by sme rozlišovať medzi tým, na čom sa Trump a Kim dokážu prípadne zhodnúť, a tým, čo americký prezident bude môcť vyriešiť bez podpory Kongresu. Aj vo vojenských a v zahraničnopo­litických kruhoch USA vládne odpor proti tomu, aby Amerika príliš ustupovala KĽDR. Okrem toho Trump často čelí kritike, že je ústretový k diktátorom. Dohoda s Kimom preto môže v Spojených štátoch naraziť na kritiku.

Nemali by sme preto od summitu v Hanoji príliš veľa očakávať?

Dobrým výsledkom by bola dohoda, ktorá by formálne ukončila kórejskú vojnu (v roku 1953 bojujúce strany iba uzavreli prímerie, pozn. red.). Hovorí sa o tom, že Trump by ju mohol ponúknuť ako ústupok za to, že Kim pokročí v denuklearizácii. Bez ohľadu na to by to bol dobrý znak. Bude tiež zaujímavé sledovať, či sa v Hanoji k bodom dohodnutým v Singapure pridá niečo konkrétnejšie.

Vzdá sa Severná Kórea jadrových zbraní?

Denuklarizácia KĽDR je predstava, ktorá sa drží pri živote. Americkí predstavitelia sa ňou stále zaoberajú napriek tomu, že dve dekády svedčia o tom, že to nebude fungovať. Okrem toho moc a prestíž Trumpovej vlády vo východnej Ázii je menšia. Keď denuklearizácia nefungovala v minulosti, keď jadrové kapacity KĽDR boli obmedzenejšie a sila USA väčšia, prečo by k nej malo dôjsť teraz? Strategické predstavy Severnej Kórey sa nezmenili.

Aký vývoj očakávate vo vzťahoch Pchjongjangu a Soulu?

Zmena dynamiky na Kórejskom polostrove nie je iba výsledok rokovaní USA a KĽDR. Kontakty medzi Kóreami boli dôležitejšie pri nastavení tónu regionálnych vzťahov. Od začiatku minulého roka Spojené štáty len dobiehali iniciatívy juhokórejského prezidenta Mun Če-ina smerom k Pchjongjangu.

Summit Trump-Kim

  • Koná sa dnes a zajtra v Hanoji.
  • Severokórejský diktátor Kim Čong-un cestoval do Vietnamu 70 hodín vlakom.
  • Americký prezident Donald Trump priletel.
  • Dnes sa očakáva rozhovor Trumpa a Kima medzi štyrmi očami a pracovná večera.
  • Hlavné rokovania sú naplánované na zajtra.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una