VIDEO: Najprv zúrivosť. Teraz sa Trump Kimovi zalieča

Je nevyspytateľný. A ak má plán, tak to málokto vidí. Americký prezident Donald Trump však už druhý raz skúša zapôsobiť na severokórejského diktátora Kim Čong-una. Prvýkrát sa historicky stretli vlani v júni v Singapure. Dnes si lídri USA a KĽDR schôdzku zopakovali vo vietnamskom Hanoji.

27.02.2019 12:05 , aktualizované: 15:41
debata (6)
Video

Úžasný potenciál

"Vietnam sa rozvíja ako máloktoré miesto na zemi. Severná Kórea na tom môže byť rovnako a môže to byť veľmi rýchlo, ak by sa vzdala jadrových zbraní. Potenciál je ÚŽASNÝ a pre môjho priateľa Kim Čong-una je to veľká príležitosť, aká sa v dejinách takmer nikdy nevyskytla. Už čoskoro uvidíme. Veľmi zaujímavé!“ napísal pred schôdzkou Trump na sociálnej sieti Twitter. Nedá sa poprieť, že to, že Spojené štáty a Severná Kórea priamo rokujú, je obrovský pokrok. Teraz Trump hovorí, že Kim je jeho priateľom. V roku 2017 mu ešte hrozil ohňom a zúrivosťou a nazýval ho raketovým mužom. KĽDR vtedy testovala balistické strely a atómovú bombu.

"Povedal by som, že samotný summit vo Vietname je obrovský pokrok pre Kima a jeho Kórejskú robotnícku stranu. Veria, že si zaslúžia medzinárodný rešpekt. A schôdzka je pre nich propagandistická príležitosť,“ reagoval pre Pravdu Daniel Pinkston, expert na medzinárodne vzťahy z Troyskej univerzity v Soule. "Čo sa týka USA a Južnej Kórey, od stretnutia príliš veľa neočakávam. Obávam sa, že Trump môže urobiť viaceré vážne chyby. Nechá sa manipulovať a je ľahký terč pre Kima a jeho poradcov. Keby sme smerovali k nejakému pokroku, tak by sa na detailoch viac pracovalo ešte pred summitom. Nepredpokladám, že by sa priamo na schôdzke chcel Kim zaviazať ku krokom na budovanie dôvery prostredníctvom súhlasu so serióznou kontrolou severokórejských zbraní a zlepšením situácie v oblasti ľudských práv,“ tvrdí odborník. Prezident Trump má však vlastný pohľad na vec. Vo Vietname povedal, že schôdzka bude úspešná a so severokórejským lídrom majú špeciálny vzťah. "Uvidíme,“ reagoval podľa agentúry Reuters Trump na otázku, či sa s KĽDR dohodne na konci kórejskej vojny, ktorú v roku 1953 uzavrelo iba prímerie.

Severná Kórea má, čo chcela

Šéf Bieleho domu kritikom odkazuje, že keby nebolo jeho, svet by už bol vo vojne s KĽDR. Je to pravdepodobne pravda, ale jediný, kto by ju začal, by bol asi Trump. Ako však bude fungovať prístup šéfa Oválnej pracovne, keď sa najprv Kimovi vyhrážal a potom ho začal chváliť.

KĽDR má v tejto chvíli to, čo potrebovala. Vlani zastavila testy balistických striel a jadrových bômb. Odborníci však pripomínajú, že sa zdá, že atómový program Severnej Kórey tak pokročil, že Pchjongjang si momentálne môže dovoliť v ňom nepokračovať.

Severná Kórea má tiež zjavne vlastnú predstavu, ako by mala vyzerať denuklearizácia Kórejského polostrova. Ťažko sa dá predpokladať, že by sa Kim vzdal jadrových zbraní len za výmenu nejakých ekonomických výhod. Trump pred summitom vyhlásil, že by mohol zmierniť ekonomické sankcie proti KĽDR, keď režim urobí v oblasti denuklearizácie niečo zmysluplné.

Pchjongjang však jasne signalizuje, že si o tom myslí svoje. Denuklearizáciu Kórejského polostrova chápe tak, že sa USA stiahnu z oblasti. Americkí vojaci v súčasnosti pôsobia v Južnej Kórei aj v Japonsku.

"Podľa toho, čo vieme z verejných zdrojov, Severná Kórea urobila od summitu v Singapure veľmi málo, čo sa týka vzdania sa jadrových zbraní. Stále neexistuje zhoda na tom, čo znamená termín denuklearizácia Kórejského polostrova,“ pripomenul pre Pravdu Malcolm Cook, bezpečnostný expert z Inštitútu pre štúdie juhovýchodnej Ázie v Singapure.

Malý pokrok?

Ramon Pacheco Pardo z Inštitútu pre európske štúdie je však optimistickejší. Podľa odborníka na Kórejský polostrov sa dá v Hanoji očakávať istý pokrok.

"Ani Trump, ani Kim nechcú odísť z tohto stretnutia s prázdnymi rukami. Schôdzka by sa nekonala bez toho, aby po nej neprezentovali nejaké úspechy. Pred stretnutím sa niekoľko týždňov konali rokovania na pracovnej úrovni. Tie slúžili na to, aby si obe strany vyjasnili detaily, o ktorých budú Trump s Kimom diskutovať,“ uviedol pre Pravdu Pacheco Pardo. Odborník predpokladá, že medzi konkrétnymi závermi summitu by mohlo byť, že KĽDR bude súhlasiť s definitívnym uzavretím jadrového komplexu v Jongbjone a možno aj s tým, aby na to dohliadli medzinárodní inšpektori.

Video

"Za to by mohol Pchjongjang získať isté zmiernenie sankcií a azda podporu USA pre medzikórejské projekty. Myslím si, že sa diskutuje o nejakej forme mierovej deklarácie alebo aspoň o sľube, že sa na nej zúčastnené strany dohodnú. Severná Kórea má o to záujem a Biely dom naznačil, že by to mohol ponúknuť. Samozrejme, aj keď k tomu, čo hovorím, dôjde, je to len začiatok dlhého procesu. Preto zatiaľ neočakávam detailný plán, ako dospieť k denuklearizácii Kórejského polostrova,“ tvrdí Pacheco Pardo.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una