Najmenej 60 ľudí ostalo po zosuve pôdy v Indonézii zasypaných v bani

Najmenej 60 ľudí ostalo po zosuve pôdy zasypaných v nelegálnej bani na zlato v Indonézii. S odvolaním sa na miestne úrady o tom v stredu informovala stanica BBC.

27.02.2019 12:46
zosuv pôdy v bani na zlato v Indonézii Foto: ,
Záchranári pomáhajú s evakuáciou baníkov z nelegálnej bane v Indonézii zasypaných po zosuve pôdy.
debata

K zosuvu pôdy došlo v provincii Severné Sulawesi na indonézskom ostrove Sulawesi. Predstaviteľ indonézskej Národnej agentúry pre krízový manažment uviedol, že záchranárom sa do stredy rána podarilo zachrániť 14 ľudí, ktorí utrpeli rôzne zranenia – od ľahkých až po vážne. Zároveň podľa jeho slov objavili aj jedno mŕtve telo.

Podľa hovorcu tejto agentúry sa v bani zrútili podporné stĺpy, pričom dôvodom nešťastia bola nestabilná pôda, ale aj množstvo banských šácht. Ľudia, ktorí prežili, odhadli, že zasypaných je v bani stále približne 60 ľudí, dodal hovorca.

V médiách sa medzičasom objavili zábery zachytávajúce záchranárov, ako v noci aj s pomocou miestnych obyvateľov vyslobodzujú a odvážajú preživších. Drobná ťažba zlata ostáva aj napriek zákazu v Indonézii rozšírená obzvlášť na vidieku.

Nedostatočný dohľad a chabá výstavba takýchto provizórnych baní majú na svedomí pomerne časté nešťastia. Pre nedostatok pracovných príležitostí sa však podľa ľudskoprávnych aktivistov obyvatelia cítia nútení spoliehať sa na takéto zdroje príjmov.

debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #zosuv pôdy #banská tragédia