Na železničnej stanici v Káhire zahynulo pri požiari najmenej 25 ľudí

Najmenej 25 ľudí v stredu zahynulo a ďalších 50 utrpelo zranenia pri veľkom požiari na hlavnej železničnej stanici v Káhire. Informovala o tom agentúra DPA.

27.02.2019 15:23
Egypt, vlak, požiar, nehoda, explózia Foto: ,
Požiar spôsobila rýchlo idúca lokomotíva, ktorá vošla do stanice a narazila do bariéry, pričom explodovala palivová nádrž.
debata

Po tom, ako rýchlo idúci vlak vošiel do stanice v centre egyptského hlavného mesta, narazil do bariéry a explodovala palivová nádrž. Po výbuchu a následnom požiari stúpal zo stanice hustý čierny dym. Výbuch a následný požiar zasiahol ľudí na nástupišti. Úrady zastavili nakrátko na stanici všetku dopravu a evakuovali ju.

Jedna zo svedkýň nešťastia podľa agentúry Reuters povedala, že „všetci po náraze začali utekať a mnoho ľudí prišlo o život pri explózii lokomotívy“. Na miesto prišiel egyptský premiér Mustafá Madbúlí.

Jeden z predstaviteľov železníc podľa agentúry AP uviedol, že je príliš skoro vylúčiť, či náraz nebol teroristickým činom. Zatiaľ nie je ani jasné, či bol v lokomotíve rušňovodič a či niekto nenastavil na lokomotíve plnú rýchlosť a potom nevyskočil. Generálna prokuratúra nariadila rozsiahle vyšetrovanie a vyslala na stanicu tím vyšetrovateľov. Premiér Madbúlí prisľúbil pre tých, ktorí majú haváriu na svedomí, tvrdé tresty.

Po nešťastí rezignoval egyptský minister dopravy Hišám Arafát. Premiér Madbúlí demisiu ministra prijal.

V Egypte došlo v minulých rokoch k niekoľkým tragickým železničným nehodám. V auguste 2017 sa dva osobné vlaky zrazili neďaleko stredomorského prístavu Alexandria, pričom zahynulo 43 ľudí. O rok skôr najmenej 51 ľudí prišlo o život, keď sa dva vlaky zrazili neďaleko Káhiry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Káhira #nehoda vlaku