Venezuelský minister zahraničia vyzval na usporiadanie summitu Trump-Maduro

Venezuelský minister zahraničných vecí navrhol v prejave na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva, aby sa uskutočnilo stretnutie venezuelského autoritárskeho prezidenta Nicolasa Madura s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Cieľom by podľa Jorgeho Arreazu malo byť nájdenie „spoločnej cesty“ pre riešenie krízy v jeho krajine, informovala dnes agentúra AP.

27.02.2019 16:08
Jorge Arreaza Foto: ,
Venezuelský minister zahraničných vecí Jorge Arreaza.
debata (4)

„Vyzývame na dialóg, dialóg so Spojenými štátmi – prečo nie medzi prezidentmi Madurom a Trumpom? Prečo by sa nemali stretnúť, aby mohli nájsť spoločnú reč a vysvetliť si svoje rozdielne názory?,“ povedal Arreaza v Ženeve. Zároveň vyzval na dialóg „medzi venezuelskými občanmi“. Opozícia podľa neho ale dostala pokyny, aby na dialóg nepristupovala.

Väčšinu svojho prejavu na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva podľa agentúry AP však šéf venezuelskej diplomacie strávil útokmi na Spojené štáty a kritikou ich údajnej agresie voči Venezuele. Washington chce podľa neho Madura zvrhnúť. Podľa agentúry Reuters zo sály, v ktorom Arreaza hovoril, odišla na protest desiatka západných diplomatov.

Na stretnutie s Trumpom už minulý rok na jeseň na Valnom zhromaždení OSN vyzval dokonca i samotný Maduro. Trump neskôr uviedol, že túto schôdzku odmietol.

Vo Venezuele, krajine s najväčšími zásobami ropy na svete, panuje už viac než mesiac vážna kríza. Líder opozície Juan Guaidó, ktorý je predsedom venezuelského parlamentu, sa behom demonštrácií z 23 januára tohto roku prehlásil za dočasného prezidenta. Urobil tak potom, čo parlament označil za nelegitímny nový prezidentský mandát Nicolasa Mudura s tým, že vzišiel z neslobodných volieb. Guaida uznali za hlavu Venezuely USA i ďalšie štáty Južnej Ameriky, neskôr sa k nim pridali i európske krajiny. Naopak na Madurovu stranu sa postavilo Rusko, Čína, Nikaragua, Kuba či Turecko.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro #Donald Trump #Jorge Arreaza