Za vstup do Benátok si turisti zaplatia

Benátska mestská rada v utorok schválila vyberanie vstupného od turistov prichádzajúcich do tohto ikonického lagúnového mesta na severovýchode Talianska.

27.02.2019 17:15
Benátky, karneval, masky, Námestie svätého... Foto: ,
Polícia hliadkuje na benátskom Námestí sv. Marka počas karnevalu. Ilustračné foto.
debata (1)

Kedy nariadenie začne platiť i v praxi, zostáva však zatiaľ nejasné. Podľa pôvodných plánov mala byť výška vstupného od mája tri eurá na jednodňový výlet. Nasledujúci rok sa tento poplatok zvýši na šesť eur, pričom počas turisticky silných dní sa môže vyšplhať až na desať eur, informuje tlačová agentúra DPA.

Masový cestovný ruch je v Benátkach dlhodobým problémom, a to napriek tomu, že ide o hlavný zdroj príjmov pre mesto. Za vinu sa mu kladie preľudnenie, zvyšovane cien nehnuteľností a pokles miestnej populácie.

Talianska ochranárska skupina Italia Nostra v roku 2016 odhadla, že toto mesto zapísané na zozname Svetového dedičstva UNESCO ročne navštívi 30 miliónov ľudí, pričom denný prílev predstavuje vyše 82 000 návštev­níkov.

Na základe schváleného plánu budú od povinnosti platiť vstupné oslobodení návštevníci, ktorí zostanú bývať v tamojších hoteloch; hoteloví hostia už totiž musia za pobyt platiť mestskú daň. „Nemáme záujem vytĺkať peniaze. Musíme celému svetu povedať, aké náročné je riadiť takéto špecifické miesto,“ uviedol benátsky starosta Luigi Brugnaro. Cieľom je podľa neho prispievať na údržbu a čistotu tohto historického mesta.

Ďalšími výnimkami sú osoby narodené, žijúce, pracujúce alebo študujúce v Benátkach, ako aj deti mladšie ako šesť rokov a ľudia navštevujúci svojich príbuzných, dopĺňa tlačová agentúra AP. Dane môžu platiť prepravné a cestovné agentúry. Radnica však neuviedla, akým spôsobom bude realizovať jej vymáhanie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Benátky