Trump podvádzal, tvrdí jeho bývalý právnik Cohen

Donald Trump vopred vedel o chystanom úniku elektronickej pošty Hillary Clintonovej a rátal s tým, že to jeho demokratickú rivalku v boji o Biely dom v roku 2016 poškodí, dosvedčil bývalý osobný právnik amerického prezidenta.

27.02.2019 18:15
USA-TRUMP/RUSSIA-COHEN Foto: ,
Bývalý právnik Donalda Trumpa Michael Cohen na vypočúvaní v Kongrese obvinil šéfa Bieleho domu z klamstiev.
debata (29)

Michael Cohen pri vypočúvaní v Kongrese označil svojho bývalého šéfa za rasistu, oplana a podvodníka. Podľa jeho výpovede Trump riadil vyjednávania o svojom developerskom projekte v Moskve aj počas prezidentskej kampane, hoci verejne vyhlasoval, že v Rusku nemá nijaké podnikateľské záujmy.

Cohen tiež pod prísahou vyhlásil, že Trump mu nariadil vyplatiť 130-tisíc dolárov pornoherečke známej ako Stormy Daniels výmenou za jej mlčanie o ich aférke, čím porušil zákony o financovaní kampane a žiadal ho, aby o tom klamal prvej dáme Melanii Trumpovej.

Americké médiá venovali vypočúvaniu Cohena mimoriadnu pozornosť, dokonca väčšiu ako Trumpovmu summitu so severokórejským vodcom Kim Čong-unom v Hanoji. Výsluch Cohena komentoval z Vietnamu aj sám Trump. Na twitteri napísal, že jeho bývalý právnik „klame, aby mu skrátili trest väzenia“. V máji má Cohen nastúpiť do väzenia na tri roky za porušenie pravidiel financovania volebnej kampane. „Urobil veľa zlých vecí, ktoré s Trumpom nesúvisia,“ poznamenal šéf Bieleho domu.

Osobný právnik a asistent, ktorý pre Trumpa pracoval desať rokov, v minulosti opakovane preukázateľne klamal a priznal sa aj k nepravdivej výpovedi v Kongrese. „Naposledy, keď som vypovedal pred Kongresom, som pána Trumpa obhajoval. Dnes som prišiel, aby som vám o ňom povedal pravdu,“ vyhlásil a svoju dôveryhodnosť sa snažil posilniť predložením viacerých dokumentov, okrem iného šekov, ktoré mu vypísal prezident a jeho syn za umlčanie Stormy Daniels.

Cohen spochybnil tvrdenie Trumpa, že vopred nevedel o tom, že WikiLeaks sa chystá zverejniť citlivé e-maily, ktoré v roku unikli od demokratov po hackerskom útoku. Bývalý advokát spomenul, že v júli 2016 bol svedkom, ako Trumpovi volal jeho poradca Roger Stone a realitný magnát prepojil telefón na hlasný odposluch. Stone povedal, že komunikoval so zakladateľom WikiLeaks Julianom Assangeom a že „v priebehu niekoľkých dní bude masívny únik e-mailov, ktorý zničí kampaň Hillary Clintonovej“. Trump podľa Cohena reagoval: „Nebude to skvelé?“

„Klamal som Kongresu, že Trump v januári 2016 prestal vyjednávať o stavbe Trump Tower v Rusku. To bola lož – vyjednávania pokračovali dlhé mesiace počas kampane,“ povedal Cohen a pokračoval: „Trump mi priamo nenariadil, aby som klamal Kongresu. Tak Trump nefunguje. V čase, keď som aktívne pre neho viedol vyjednávania v Rusku, pozrel sa mi do očí a povedal mi, že nemá nijaké podnikateľské rokovania v Rusku. Potom išiel a rovnako klamal americkému ľudu. Svojím spôsobom ma inštruoval, že mám klamať.“

Priame dôkazy o tajnej spolupráci Trumpovho volebného tímu s Ruskom, ktoré sa snaží zhromaždiť špeciálny vyšetrovateľský tím FBI vedený Robertom Muellerom, Cohen na vypočúvaní nepredložil. „Dôkazy nemám, chcem byť úprimný. Ale mám svoje podozrenie,“ povedal a spomenul, ako pred stretnutím ľudí z Trumpovej kampane v júni 2016 v newyorskom mrakodrape Trump Tower s ruskou právničkou, ktorá im sľúbila kompromitujúce materiály o Clintonovej, bol svedkom toho, ako Trumpov syn, Donald mladší, pristúpil k pracovnému stolu svojho otca a potichu mu povedal: „Stretnutie je pripravené.“ Podľa Cohena Trump odpovedal: „Dobre, v poriadku. Daj mi vedieť.“

Trump popiera, že o stretnutí s Ruskou, ktoré mimoriadne zaujíma Muellerov tím vyšetrujúci zasahovanie Moskvy do amerických prezidentských volieb, vopred vedel. Podľa Cohena však volebný tím Trumpa bez jeho vedomia nikdy nepodnikal žiadne závažnejšie kroky.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Stormy Daniels #michael cohen