V Maďarsku odsúdili Bulhara v súvislosti s kauzou úmrtia 71 migrantov

Na štyri roky a osem mesiacov odňatia slobody odsúdil v stredu okresný súd v juhomaďarskom Kecskeméte občana Bulharska v súvislosti s kauzou smrti 71 migrantov nájdených v auguste 2015 pri rakúskom meste Parndorf. Informoval o tom agentúru MTI súd, podľa ktorého je rozsudok právoplatný.

27.02.2019 22:08
Pandorf,  Rakúsko, imigranti, utečenci Foto: ,
Rakúska polícia našla v nákladnom aute na diaľnici pri Pandorfe desiatky mŕtvych utečencov. Archívna snímka.
debata

Polícia 39-ročného Bulhara, člena organizovanej skupiny prevádzačov, zadržala iba vlani v júli. Súd ho uznal za vinného zo spolupáchateľstva na trestnom čine prevádzačstva. Podľa verdiktu okrem odňatia slobody súd nariadil aj jeho vyhostenie z Maďarska na päť rokov.

Odsúdený v júli a v auguste 2015 napomáhal prevoz občanov prichádzajúcich z Afganistanu, Sýrie a Iraku do krajín západnej Európy.

V kauze smrti 71 migrantov nájdených v odstavenom chladiarenskom aute 5. februára ho obvinila okresná prokuratúra v Kecskeméte z náboru prevádzačov, medzi nimi aj vodiča „kamiónu smrti“ a obvineného, ktorý zabezpečoval prejazd vozidla s migrantmi. Zadržaný muž pritom už bol za prevádzačstvo v iných prípadoch neprávoplatne odsúdený a na kauze parndorfského kamióna sa už nezúčastnil.

Segedínska hlavná odvolacia prokuratúra vlani 14. júna iniciovala sprísnenie trestov v prípade až 13 odsúdených. Prvostupňový súd v Kecskeméte 14. júna 2017 odsúdil hlavných obvinených na 25 rokov odňatia slobody. V kauze bolo z organizovaného prevádzačstva obžalovaných 14 ľudí.

Podľa prvostupňového rozsudku sú Afganec a štyria Bulhari vinní zo spoluúčasti na viacnásobnom prevádzačstve a zo spoluúčasti na vražde. Ani jeden z odsúdených nebude môcť byť podmienečne prepustený z väzenia pred uplynutím 25-ročného trestu. Odvolacia prokuratúra iniciovala, aby odvolací súd odsúdil týchto štyroch odsúdených na doživotný trest odňatia slobody.

V prípade ďalších deviatich odsúdených žiada prokuratúra dlhší trest odňatia slobody.

Chladiarenské vozidlo s mŕtvymi migrantmi nechali prevádzači odstavené na diaľnici pri rakúskej obci Parndorf. V nákladnom priestore bolo zatvorených 59 mužov, osem žien a štyri deti, pričom sa predpokladá, že sa zadusili ešte na území Maďarska.

Proces, ktorý sa začal 21. júna 2017, sa mal skončiť vynesením rozsudkov pôvodne ešte pred koncom roka 2017.

Maďarské vyšetrovacie orgány prevzali prípad úmrtia migrantov od Rakúska 4. novembra 2015.

debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci