Summit Trumpa a Kima v Hanoji sa skončil bez dohody

Dvojdňový summit USA a KĽDR sa v Hanoji skončil predčasne a bez dohody. Americký prezident Donald Trump za dôvod označil neprijateľnú požiadavku Pchjongjangu, aby boli zrušené všetky protiseverokórejské sankcie. Šéf diplomacie KĽDR však Trumpovmu vysvetleniu protirečil tvrdením, že KĽDR ponúkla uzavretie jadrového zariadenia v Jongbjone výmenou za čiastočné zrušenie sankcií.

28.02.2019 08:21 , aktualizované: 21:00
Trump Kim Summit Foto: ,
Dvojdňový summit USA a KĽDR sa v Hanoji skončil predčasne a bez dohody. Americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un.
debata (73)

Ako argumentoval Trump

V Hanoji sa malo podpísať spoločné vyhlásenie, ceremónia sa však neuskutočnila. Rovnako tak bol zrušený plánovaný spoločný obed štátnikov.

„Niekedy musíte z rokovania odísť, a to bola tá chvíľa,“ poznamenal šéf Bieleho domu na tlačovej konferencii po summite. „(Kim Čong-un) má určité predstavy, ktoré však nezodpovedajú našim predstavám,“ vysvetľoval Trump. Postoje oboch strán sú napriek tomu podľa neho „bližšie“ ako pred rokom. „V tejto chvíli sme sa však rozhodli z rokovania odísť,“ dodal.

Podľa amerického prezidenta vyjadril Kim Čong-un ochotu uzavrieť najvýznamnejšie severokórejské jadrové zariadenia v Jongbjone. Výmenou chcel zrušenie všetkých protiseverokó­rejských sankcií, čo americká strana odmietla. Cieľom Spojených štátov je celkové jadrové odzbrojenie KĽDR a príslušné dokumenty boli podľa Trumpa pripravené na podpis. „Chcel som to však urobiť správne. Niekedy je lepšie urobiť to správne, než rýchlo,“ poznamenal šéf Bieleho domu.

Aj bez dohody však severokórejský vodca podľa Trumpa sľúbil, že nebude pokračovať v jadrových a raketových skúškach. „Verím mu a dúfam, že svoje slovo dodrží,“ dodal americký prezident.

Pohľad KĽDR

O niečo neskôr nečakane zvolal tlačovú konferenciu severokórejský minister zahraničia Ri Jong-ho. Uviedol na nej, že Kim žiadal len čiastočné zrušenie sankcií, ale Trump chcel viac než len uzavretie jadrového zariadenia v Jongbjone. KĽDR bola podľa šéfa diplomacie pripravená odsúhlasiť koniec jadrových aj raketových testov a Spojené štáty premárnili príležitosť, ktorá „sa nemusí opakovať“.

Počas prvej časti rokovania Kim Čong-un uviedol, že by privítal otvorenie amerického styčného úradu v Pchjongjangu. Šéf Bieleho domu to označil za „dobrý nápad“ a dodal, že by malo ísť o recipročný krok. Kim potom pred novinármi zopakoval svoju ochotu vzdať sa jadrových zbraní, napísala agentúra Reuters. Po ukončení summitu sa už Kim pred novinármi neobjavil.

Podľa agentúry AP severokórejský diktátor čelil od žurnalistov otázke, či s Trumpom hovoril o ľudských právach, z ktorých rozsiahleho porušovania je Kim Čong-un obviňovaný. Trump na otázku odpovedal miesto severokórejského vodcu. „Hovoríme o všetkom,“ povedal.

Médiá si tiež všimli, že Kim Čong-un zrejme po prvý raz odpovedal na otázku zahraničného novinára. Otázku položil reportér amerického denníka The Washington Post David Nakamura, ktorý zisťoval, či Kim verí v možnosť dosiahnutia dohody s Trumpom. „Na odpoveď je teraz príliš skoro, ale nie som v tomto ohľade pesimistický,“ odvetil Kim.

Južná Kórea hovorí o sklamaní aj pokroku

Juhokórejský prezidentský úrad vyjadril ľútosť nad tým, že summit sa skončil bez dohody. Informovala o tom agentúra Jonhap.

„Je poľutovaniahodné, že prezident Trump a severokórejský vodca Kim nedosiahli na dnešnom summite úplnú dohodu,“ uviedol hovorca juhokórejského prezidentského úradu Kim Ui-kjom vo vyhlásení. Zdá sa však jasné, že sa dosiahlo „viac významného pokroku ako kedykoľvek predtým“, konštatoval hovorca.

Podľa neho summit vo vietnamskom Hanoji umožnil, aby sa obaja lídri lepšie spoznali, čo zvyšuje šancu na dosiahnutie prelomu v budúcnosti. „Fakt, že prezident Trump sa verejne zmienil o možnosti zrušenia či zmiernenia sankcií v súvislosti s denuklearizačnými opatreniami Severnej Kórey, je dôležitým momentom, ktorý svedčí o tom, že diskusie medzi Severnou Kóreou a Spojenými štátmi pokročili,“ dodal hovorca, ktorý vyjadril nádej, že dialóg medzi Washingtonom a Pchjongjangom bude pokračovať.

Trump je stále za dialóg s KĽDR, povedal to Mun Če-inovi

Trump požiadal v telefonickom rozhovore juhokórejského prezidenta Mun Če-ina, aby „aktívne“ pomohol sprostredkovať nasledujúci dialóg s vodcom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR).

„Aj keď prezident Trump vyjadril sklamanie nad tým, že sa na summite nepodarilo dospieť k dohode, znovu ubezpečil, že je odhodlaný v budúcnosti vyriešiť celú záležitosť dialógom so Severnou Kóreou,“ uviedol o telefonáte Munov prezidentský úrad v Soule, známy aj ako Modrý dom.

„Trump požiadal Muna, aby hral aktívnu úlohu sprostredkovateľa, čo možno prinesie ďalšie rozhovory s predsedom Kimom, a aby ho o výsledku svojho snaženia informoval,“ napísal v tlačovom vyhlásení hovorca Modrého domu. „Prezident Trump navrhol, nech pracujú spoločne na tom, aby Severná Kórea aktívne plnila záväzok denuklearizácie,“ dodal hovorca.

Mun navrhol osobné stretnutie s Trumpom, na ktorom by pokračovali v diskusii o danej záležitosti, a Trump s týmto návrhom súhlasil, uvádzalo sa ďalej vo vyhlásení.

Japonský premiér Trumpa podporuje

Japonský premiér Šinzó Abe vyjadril Trumpovi podporu. „Japonsko plne podporuje rozhodnutie prezidenta Trumpa nepristúpiť na žiadny jednoduchý kompromis a zároveň pokračovať v produktívnych diskusiách a naliehať na Severnú Kóreu, aby sa odhodlala ku konkrétnemu činu,“ povedal Abe novinárom po telefonickom rozhovore s americkým prezidentom.

Agentúra AFP pripomína, že pre Japonsko je kľúčovou otázkou osud niekoľkých jeho občanov unesených severokórejskými agentmi. Trump túto záležitosť podľa Abeho opäť nadniesol počas dvojdňových diskusií s Kimom vo vietnamskom hlavnom meste. Abe uviedol, že Japonsko a Spojené štáty budú naďalej úzko spolupracovať s cieľom vyriešiť otázku únosov, ako aj záležitosť jadrového a raketového programu.

Japonský premiér zopakoval svoje želanie na osobné stretnutie s Kimom. Tokio ani Pchjongjang však doteraz verejne nepodnikli žiadne konkrétne kroky smerom k zorganizovaniu takéhoto summitu.

O summite bez dohody ako prvá informovala hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová. Neskôr uviedla, že Trump ubezpečil juhokórejského prezidenta Mun Če-ina a japonského premiéra Šinzóa Abeho, že Spojené štáty s nimi budú ďalej spolupracovať a viesť dialóg s Pchjongjangom.

Hanojský summit bol druhou vrcholnou schôdzkou USA a KĽDR po minuloročnom stretnutí Trumpa a Kima v Singapure. Kedy a či vôbec bude tretí summit, nie je jasné. Ďalšie stretnutie s Kim Čong-unom sa môže uskutočniť skoro, ale tiež sa nemusí konať dlhšiu dobu, povedal americký prezident.

Video: Donald Trump a Kim Čong-un zrušili aj spoločný obed. Slávnostná tabuľa ostala bez hostí.

Video
73 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #Donald Trump #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una