Trump správne opustil summit, prípravu však nezvládol, píše The New York Times

Prezident Donald Trump správne opustil schôdzku so severokórejským diktátorom Kim Čong-unom, ale prípravu na summit nezvládol, keď vopred signalizoval pravdepodobnú dohodu a „fantastický úspech“. To potom zrejme Kima viedlo k pritvrdeniu požiadaviek v nádeji, že prezident cúvne, napísal vo štvrtok v komentári k výsledkom hanojského americko-severokórejského summitu denník The New York Times.

28.02.2019 16:30
Vietnam KĽDR USA summit Foto: ,
Americký prezident Donald Trump odchádza po tlačovej konferencii v Hanoji 28. februára 2019.
debata (7)

Za predchádzajúcich amerických prezidentov sa summity obvykle pripravovali dlho vopred, píše ďalej denník. Prezidenti vyťahujú králikov z klobúka až potom, čo ich diplomati doň po trpezlivej práci naženú. Trump však nemal nikdy dosť trpezlivosti na mravčiu diplomatickú prácu a namiesto toho sa prehnane spolieha na osobné vzťahy. Jeho presvedčenie ho ale tentokrát očividne sklamalo.

Severokórejčania odmietli rokovať vopred o výsledkoch summitu s rešpektovaným americkým osobitným zmocnencom Stephenom Biegunom. Kim sa pravdepodobne domnieval, že pri osobnom stretnutí v Hanoji dokáže Trumpa prekabátiť takisto, ako to pred deviatimi mesiacmi urobil v Singapure. Kolaps hanojského rokovania tiež ukazuje, ako sa Trump v Singapure mýlil. Nepochopil, že „denuklearizáciu“ Kim chápe inak než Spojené štáty. Bez toho, aby dostal čokoľvek porovnateľné, Trump Kimovi na summite veľkoryso venoval legitimitu.

Je nechutné vidieť Trumpa, ako Kima chváli a označuje ho za „svojho priateľa“ a „veľkého vodcu“, ako hovorí o Kimových „krásnych listoch“ a o tom, že sa do neho zamiloval. Je určite správne zaoberať sa krutými diktátormi, ale pätolizačstvo je zradou našich hodnôt, napísal The New York Times.

I keď existuje riziko návratu k vtedajšiemu napätiu, je možné si predstaviť aj cestu, ktorá časom bude viesť k pokroku v rozhovoroch so Severnou Kóreou. Skeptici správne varujú, že Kim sa v žiadnom prípade nemieni vzdať svojho jadrového arzenálu. I napriek tomu existuje priestor pre diplomaciu v prospech zvyšku sveta.

Kim, zdá sa, je ochotný dohodnúť sa na pokračovaní moratória na testovanie bojových hlavíc a rakiet, spolu so zmrazením výroby jadrového paliva vo výskumnom centre Jongbjon. Naplniť tieto ciele sa oplatí, ak cena za to nebude príliš vysoká. Rozumným by bolo uvoľnenie sankcií voči takým projektom, ako je pôsobenie juhokórejských podnikov v KĽDR, turistický ruch alebo železničné spojenie, súdi The New York Times.

Pôvodne malo byť dnes v Hanoji podpísané spoločné vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského lídra Kim Čong-una, ceremónia sa však neuskutočnila. Rovnako tak bol zrušený aj plánovaný dnešný spoločný obed oboch štátnikov.

Video
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un #Donald Trump #Hanoj #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una