Švajčiarsko chce v rámci výskumu umožniť ľuďom fajčiť marihuanu

Švajčiarska vláda chce umožniť 5000 ľuďom legálne fajčiť marihuanu. Ide o pilotný projekt, ktorého výsledky majú pomôcť pri tvorbe protidrogovej politiky. Vo štvrtok o tom informovala agentúra Reuters.

28.02.2019 16:58
marihuana, drogy Foto:
Ilustračná snímka.
debata (12)

Používanie konope je v Švajčiarsku desiatky rokov zakázané, podľa odhadov vlády však zákaz pravidelne porušuje zhruba 200 000 ľudí.

Minister zdravotníctva Alain Berset dnes predstavil novelu protidrogového zákona, podľa ktorého by mestá mali možnosť skúmať dopady legálneho, kontrolovaného predaja konope a vplyvy jeho konzumácie na ľudské zdravie. Z usušeného samičieho kvetenstva konope sa získava marihuana. Minister upozornil, že na zákaze užívať konope sa nič nemení a že cieľom pilotného programu je nájsť takú reguláciu užívania konope, ktorá bude znamenať najmenšie ohrozenie pre zdravie verejnosti.

„Jednotlivé mestá poukazujú na negatívne dopady súčasných zákonov, na ilegálny obchod na verejných miestach, ktorý ľudí stále viac obťažuje a prispieva k tomu, že sa v stále väčšej miere necítia bezpečne,“ povedal Berset. Ilegálny obchod podľa neho rovnako vedie k tomu, že sa na čiernom trhu predáva konope zlej kvality, ktoré môže byť pre zdravie užívateľov nebezpečné.

Záujem o pilotný program, ktorý by mohol trvať najviac päť rokov, má napríklad mesto Bern, Zürich, Bazilej či Luzern. Podieľať by sa na ňom mohlo najviac 5000 ľudí starších než 18 rokov, ktorí už skúsenosti s konope mali. Účastníci projektu by sa však museli zaviazať, že by drogu mali len pre vlastnú potrebu a nepredávali by ju ďalej, uvádza na svojich internetových stránkach denník Neue Zürcher Zeitung.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #marihuana #konope #legalizácia marihuany