Summit Trump - Kim: Otázky a odpovede

Na očakávanom summite vo vietnamskom Hanoji sa nepodarilo dosiahnuť dohodu medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Existujú možnosti na uzavretie dohody v budúcnosti? Pravda ponúka niekoľko otázok a odpovedí, ktoré mohli rozhodnúť o neúspechu hanojského summitu.

28.02.2019 20:46
debata (1)

Aký význam má Jongbjon? Kim Čong-un ponúkal Donaldovi Trumpovi jeho uzatvorenie výmenou za zrušenie všetkých protiseverokó­rejských sankcií?

V Jongbjone sa nachádza hlavné severokórejské atómové stredisko. Pochádza z neho obohatený urán a plutónium, ktoré boli použité pri šiestich jadrových testoch. Uzatvorenie centra by znamenalo rozobranie starého reaktora a neutralizáciu nového pod dohľadom medzinárodných inšpektorov. Mimochodom, technologicky by to bol veľmi zložitý proces. Popri stredisku v Jongbjone na severokórejskom území fungujú ešte najmenej dve zariadenia určené na výrobu obohateného uránu.

Na nekvalitnej archívnej snímke z televízneho... Foto: Reuters
Severokórejské atómové stredisko v Jongbjone Na nekvalitnej archívnej snímke z televízneho záberu je niekdajšia chladiaca veža v Jongbjone, ktorá už neexistuje.

Pred summitom sa špekulovalo o uzavretí mieru medzi Washingtonom a Pchjongjangom. Prečo k tomu už dávnejšie nedošlo a ako vyzerajú postoje oboch strán?

Kórejská vojna z rokov 1950 – 1953 sa skončila len podpísaním prímeria, čiže nie mierovou dohodou. Severná Kórea v minulosti opakovane apelovala na USA, aby urobili definitívnu bodku, pretože Spojené štáty sú signatárom dohody o prímerí. V júli 1953 ju podpísal americký generál Kelly Harrison ako zástupca spoločného veliteľstva jednotiek OSN s predstaviteľmi Kórejskej ľudovej armády a Čínskej dobrovoľníckej armády.

Washington sa dosiaľ zdráhal vyhlásiť oficiálny koniec vojny aj preto, že by tým mohol nahrať Pchjongjangu v jeho snahe vystupňovať kampaň za stiahnutie 28 500 amerických vojakov rozmiestnených na juhokórejskom ú­zemí.

Snímka z manévrov amerických a juhokórejských... Foto: Reuters, Lee Jin-man
Vojenské manévre USA - Južná Kórea Snímka z manévrov amerických a juhokórejských ozbrojených síl, uskutočnených v marci 2015 v juhokórejskom Pocheone.

Záleží Kimovi v oblasti ekonomiky len na zrušení tvrdých hospodárskych sankcií?

Snaží sa tiež napraviť vlastnú chybu, ktorú urobil pred tromi rokmi. Keď v roku 2016 nariadil vykonať nové raketové a jadrové testy, Južná Kórea na jeho silnú provokáciu odpovedala zatvorením spoločnej priemyselnej zóny Kesong na severokórejskej strane hranice. Juhokórejské fabriky tam zamestnávali až 55-tisíc Severokórejčanov. Kesong fungoval pre Kimov režim ako dôležitý zdroj tvrdej meny, z čoho ťažil hlavne úzky okruh pohlavárov. Severokórejský vodca sa preto usiluje, aby USA dali zelenú obnove medzikórejských hospodárskych projektov (kroky Soulu významne ovplyvňuje Washington ako jeho hlavný spojenec).

Priemyselný komplex Kesong v demilitarizovanom... Foto: Reuters, Lee Jin-man
Kesong Priemyselný komplex Kesong v demilitarizovanom pásme na území KĽDR.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un #Donald Trump #Hanoj #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una