Podajú si Trump a Kim ruky po tretí raz?

Summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una sa v Hanoji skončil predčasne a bez dohody. Severokórejský diktátor ponúkal uzatvorenie najvýznamnejšieho jadrového zariadenia v Jongbjone výmenou za zrušenie všetkých sankcií proti jeho režimu, ale u šéfa Bieleho domu s tým nepochodil.

01.03.2019 07:30
Trump Kim Summit Foto: ,
Dvojdňový summit USA a KĽDR sa v Hanoji skončil predčasne a bez dohody. Americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un.
debata (8)

„Úplné odvolanie sankcií na revanš za čiastočnú denuklearizáciu je niečo, s čím by USA nikdy nesúhlasili,“ povedala pre Pravdu analytička Maria Ryanová z Nottinghamskej univerzity.

Napriek krachu summitu si Trump pochvaľoval, že Kim mu aspoň sľúbil nepokračovať v jadrových skúškach. Fakticky nulový výsledok však vedie k pesimizmu Jamesa Hoarea, niekdajšieho najvyššie postaveného britského diplomata pôsobiaceho v Pchjongjangu: „Existuje nebezpečenstvo, že každá strana sa vráti k nepriateľskej pozícii,“ upozornil pre Pravdu.

Analytik Malcolm Cook nepochybuje o tom, že prezident USA odlietal z Vietnamu rozčarovaný: „Som si istý, že Trump je nahnevaný, pretože neúspech summitu vyzerá preňho zle,“ poznamenal expert zo singapurského Inštitútu juhovýchodnoá­zijských štúdií. Naznačil, že sklamanie by mohlo primať Trumpa, aby ešte dôraznejšie presadzoval vo svete dodržiavanie protiseverokó­rejských sankcií. Cook na druhej strane uviedol, že ak Kim neobnoví testy rakiet dlhého doletu a atómové skúšky, nemalo by vzniknúť príliš silné napätie medzi jeho režimom a Bielym domom.

Označenie výsledku summitu za nezdar potvrdzuje to, že obaja lídri plánovali podpísať nejaké spoločné vyhlásenie. Nestalo sa. Odborník Tong Zhao nevylučuje, že Trump sa nielenže nedočká úplného severokórejského jadrového odzbrojenia vo funkcii prezidenta, ale ani sa ho vôbec nedožije: „Pokiaľ nie je vybudovaná skutočná dôvera medzi USA a Severnou Kóreou, čo môže trvať desaťročia, aby sa veci dobre vyvíjali, potom je malá šanca, že Washington môže poskytnúť bezpečnostné záruky Pchjongjangu, ktoré by tamojší režim považoval za spoľahlivé a nezvratné,“ uviedol pre Pravdu expert z pekinského Carnegieho strediska globálnej politiky.

Zhao pripomenul, že zachovanie nukleárnych zbraní predstavuje pre Kima kľúčový nástroj odstrašenia a zabezpečenia národnej bezpečnosti. Nádej na zásadný posun k lepšiemu preto v blízkej budúcnosti nevidí. Podotkol to v nadväznosti na svoje slová o tom, že Kim chce pocítiť absolútne záruky. „Z daného dôvodu medzinárodné spoločenstvo by nemalo očakávať, že v dohľadnej budúcnosti podkope vlastnú spôsobilosť udržať si existujúci jadrový arzenál,“ upozornil Zhao.

Absenciu spoločného vyhlásenia oboch lídrov po skončení rokovaní v Hanoji považuje za zvláštne Edward Griffith, odborník na Áziu z univerzity Central Lancashire: „Býva zriedkavé, že na summitoch takejto podoby s potenciálnou hodnotou neexistuje nejaká dohoda predtým, ako si štátnici sadnú k rokovaciemu stolu, aby ju finalizovali,“ uviedol.

Griffith si myslí, že vopred nebolo nič na papieri kvôli tomu, že Kim sa nazdával, že osobne bude schopný dosiahnuť od Trumpa ústupky: „Ťažko povedať, či vychádzal z viery, že sa ich osobný vzťah rozvinul, alebo spoznal naivitu, s akou americký prezident robí zahraničnú politiku. Skutočnosť, že v tomto prípade sa postavil pri rokovacom stole a odišiel preč, môže naznačovať, že Trump sa poučil.“

Analytik pripomenul, že Trump sa trochu popálil, keď sa s Kimom stretol na historicky prvom summite vlani v Singapure. Dal mu vtedy slovo, že USA nebudú uskutočňovať spoločné manévre s juhokórejskou armádou, čo vládu v Soule nepríjemne prekvapilo. (V Južnej Kórei je rozmiestnených 28 500 amerických vojakov.)

Pokiaľ ide o vzťahy medzi Trumpom a Kimom, o ktorých sa zmienil Griffith, treba pripomenúť, že po summite v Singapure začali spolu veľmi dobre vychádzať. Kým v minulosti sa šéf Bieleho domu vyjadril o svojom náprotivku ako o tlstom krpáňovi a varoval, že na odpálenie jadrových zbraní má veľké tlačidlá, ktoré na rozdiel od tých v Pchjongjangu naozaj fungujú, postupne mu začal vyjadrovať obdiv a chválil sa, že od Kima dostáva listy s nádhernými vetami. Ak sa to dá použiť ako pomôcka pre aktuálne hodnotenie, je možné konštatovať, že po rokovaniach v Hanoji takpovediac Trump objavil v Kimovi najlepšieho nepriateľa.

Vychádzajúc z nevyspytateľnosti oboch lídrov si Griffith netrúfa radšej vôbec odhadovať, ako sa môžu vyvíjať ich vzťahy, ktoré sú kľúčom k denuklearizácii Kórejského polostrova. Za logické by však považoval, že svet sa dočká ich tretieho podania rúk až vtedy, keď bude jasné, že dospejú k niečomu hmatateľnému: „Zdá sa nepravdepodobné, že by ktokoľvek z nich súhlasil s ďalším summitom bez pocitu istoty, že podpíšu nejakú dohodu.“

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una