Obliehanie v Mogadiše sa skončilo zabitím všetkých extrémistov

Takmer deň trvajúci boj medzi ozbrojencami z extrémistickej skupiny Aš-Šabáb a miestnymi bezpečnostnými silami v somálskom hlavnom meste Mogadišo sa skončil v piatok zabitím všetkých ozbrojencov. O život prišlo najmenej 24 ľudí, desiatky utrpeli zranenia. Počet obetí sa môže ešte zvýšiť, informovala agentúra AP s odvolaním sa na somálsku políciu.

01.03.2019 08:35 , aktualizované: 19:55
debata (2)

Ďalšie zdroje však uvádzajú iný počet obetí ozbrojenej konfrontácie. Agentúra DPA odvolávajúca sa takisto na predstaviteľa polície informuje o 35 mŕtvych vrátane piatich militantov. Agentúra AFP cituje splnomocnenca pre región Hamar Džajáb, ktorý hovorí o 19 mŕtvych.

Kapitán Muhammad Husajn pre AP uviedol, že útok sa začal okolo 19.00 h SEČ vo štvrtok večer odpálením dvoch áut. Jedno explodovalo v blízkosti bydliska odvolacieho sudcu, pričom bezpečnostné sily sa snažili zabrániť ozbrojencom preniknúť dnu.

Najmenej štyria ozbrojenci potom spustili paľbu na okolité domy, reštaurácie a hotely. Extrémisti sa potom zabarikádovali v budovách, v ktorých zadržiavali civilistov.

Desiatky automobilov v oblasti bojov zachvátil požiar.

K útoku sa prihlásila islamistická teroristická skupina Aš-Šabáb napojená na sieť al-Káida. Uviedla, že jej cieľom bol jeden z hotelov, v ktorom bývajú štátni zamestnanci.

Somálsko postihol po začiatku občianskej vojny v roku 1991 dlhoročný chaos a hlboký politický rozvrat, z ktorého sa krajina dostáva len postupne. Aš-Šabáb presadzuje v Somálsku radikálny výklad islamského práva šaría a často pácha aj samovražedné útoky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Somálsko #Mogadišo