Pakistan prepustil zadržaného indického pilota

Pakistan v piatok na hraničnom priechode v provincii Pandžáb odovzdal Indii jej pilota zajatého v stredu, keď pakistanské vzdušné sily zostrelili jeho vojenské lietadlo. Prepustili ho o niekoľko hodín neskôr, ako bolo plánované, uviedla agentúra AFP s tým, že pod okom mal podliatinu.

01.03.2019 17:47
debata

Podľa indickej agentúry ANI sa termín odovzdania pilota menil dvakrát. Indická strana žiadala, aby sa mohol vrátiť špeciálnym letom, na ktorý ale Islamabad neudelil povolenie.

Napätie medzi Pakistanom a Indiou — dvoma jadrovými mocnosťami — začalo eskalovať v stredu, keď Islamabad uviedol, že pakistanská armáda zostrelila v oblasti Kašmíru dve indické lietadlá, bombardujúce tábory islamistov, a zajala jedného pilota.

Pakistanský premiér Imrán Chán vo štvrtok vyhlásil, že zajatého indického pilota prepustia ako „gesto mieru“.

Pakistan v piatok čiastočne opäť otvoril svoj vzdušný priestor pre lety do štyroch významných miest v krajine. Úrad pakistanského civilného letectva vo vyhlásení uviedol, že obnovil všetky vnútroštátne a medzinárodné lety do miest Karáči, Islamabad, Pešávar a Kvéta. Obnovené sú aj lety z týchto miest.

Úrad ďalej informoval, že ďalšie letiská vrátane jedného v meste Láhaur pri hraniciach s Indiou zostávajú uzatvorené až do 4. marca.

India a Pakistan viedli už dve vojny o Kašmír, odkedy v roku 1947 získali nezávislosť od Británie. Islamabad i Naí Dillí si nárokujú celý tento himalájsky región, v ktorého indickej časti bojujú povstalci od roku 1989 za nezávislosť alebo pripojenie k Pakistanu. Povstanie si už vyžiadalo desaťtisíce životov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #India #kašmír