Opozícia chce ugrilovať Netanjahua

"Zákony platia pre všetkých rovnako," vyhlásil ešte pred mesiacom izraelský generálny prokurátor Avichaj Mandelblit, ktorý nevyhovel premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

02.03.2019 08:00
Israel Netanyahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas tlačovej konferencie v Jeruzaleme.
debata (1)

Žiadal odložiť rozhodnutie týkajúce sa obvinenia z trestnej činnosti. Konkrétne z úplatkárstva v kauze známej ako prípad 4 000, ako aj v ďalších dvoch kauzách označovaných ako prípad 1 000 a prípad 2 000. Dali by sa zhrnúť ako podvody a zneužitie dôvery.

Prokurátor má jasno

„Je to honba na čarodejnice. Verím, že mu Izraelčania nepodľahnú. Ide o sprisahanie ľavice proti vládnemu Likudu. Máte na výber: buď slabá ľavicová vláda, alebo veľmi silný pravicový Netanjahuov kabinet,“ obsahuje o. i. štvrtkové televízne vyhlásenie premiéra. Práve pre očakávané obvinenie skrátil Netanjahu na minimum cestu do Moskvy. A tak krátko po polnoci v noci na štvrtok bol opäť v Jeruzaleme. Podľa premiéra ide o načasované kroky iba 6 týždňov pred parlamentnými voľbami, ktoré majú byť 9. apríla. Generálny prokurátor má však už dnes jasno: obžalobu postavil o. i. na Netanjahuovej podpore regulačných zmien vo výške stoviek miliónov dolárov v prospech telekomunikačného giganta Bezeq. Odmenou mu malo byť pozitívne spravodajstvo na obľúbenom webe Walla, prevádzkovanom práve spoločnosťou Bezeq.

Generál proti Likudu

„Verím, že sa mi podarí zničiť tento domček z kariet. Lenže tlak môže ovplyvniť voľby,“ tvrdil v televíznom prejave Netanjahu. S tým, že vraj ho nezlomia a na poste premiéra chce zotrvať ešte roky. Izraelské médiá sa zhodujú v tom, že ide o tvrdý, nekompromisný predvolebný boj. Navyše Netanjahuovej strane Likud sa postavil v posledných mesiacoch do cesty nečakaný súper – bývalý náčelník generálneho štábu Benny Ganc. Práve on by mohol po obvinení premiéra získať rozhodujúcu časť Netanjahuových voličov.

Najnovší vývoj na izraelskej politickej scéne komentovala aj televízia CNN, podľa ktorej obvinenia premiéra sú „úderom proti ambíciám Netanjahua získať už piaty mandát“. Britská BBC zase pripomenula, že Netanjahu sa síce túži stať najdlhšie úradujúcim premiérom, ale môže napokon získať rekord v podobe prvého šéfa kabinetu, ktorý bude čeliť trestným obvineniam. Podľa izraelského portálu Israelinfo najlojálnejší prístup k Netanjahuovi zaujali ruské oficiálne médiá, ktoré sa sústredili na prejav premiéra a „ignorujú“ podstatu obvinení.

Opozícia cíti šancu

"Pre Izrael je to smutný deň. Verím, že napokon stiahnu všetky obvinenia proti Netanjahuovi. Napriek tomu už nemôže plniť funkciu premiéra. Vie to najlepšie zo všetkých. Šéf kabinetu je symbolom, ktorý nesmieme nechať pošpiniť,“ zaznelo v piatok z úst Yairi Lapida, šéfa centristickej strany Ješ Atid. Ak má vraj premiér skutočne rád Izrael, ako stále zdôrazňuje, tak musí urobiť to najlepšie pre krajinu, a tým je neodkladné odstúpenie.

„Môže pritom odovzdať vládnutie hocikomu z Likudu, kde je dostatočné množstvo dobrých ľudí,“ dodal Lapid. Pritom práve on aj s Gancom (Nezlomný Izrael) sa nedávno dohodli, že v prípade volebného víťazstva sa v premiérskom kresle vystriedajú. Ganc by šéfoval kabinetu prvých 2,5 roka a následne by ho vystriedal Lapid, ktorý by dovtedy riadil rezort zahraničia. "Nová vládna strana garantuje bezpečnosť Izraela, opätovne spojí občanov a prekoná rozdiely v izraelskej spoločnosti,“ tvrdia obaja v spoločnom vyhlásení.

Premiér sa nevzdáva

Bývalý poslanec Knesetu (parlamentu) Johanan Plesner však upozornil, že „najpravdepodob­nejším volebným víťazom môže byť opäť Netanjahu“. A to napriek tomu, ako zdôraznil, že prvýkrát od roku 2009 je v Izraeli skutočný konkurenčný zápas o premiérske kreslo práve vďaka centristickej sile vedenej tandemom Ganc – Lapid. Na prvý pohľad odvážne tvrdenie na adresu Netanjahuovho opätovného víťazstva opiera Plesner o v stredu ohlásenú premiérovú iniciatívu v podobe spojenia nacionalistickej náboženskej strany Židovský domov, podporujúcej záujmy židovských osadníkov na západnom (palestínskom) brehu Jordánu, s radikálnou pravicovou stranou Židovská sila, ktoré by mu mohli pomôcť zostaviť po voľbách vládnu koalíciu. Likud už v tejto súvislosti ponúkol Židovskému domu dve ministerské kreslá za spojenie so Židovskou silou, ktorá združuje následníkov dnes už zakázanej strany Kach. Založil ju smutne známy zavraždený rabín Meir Kahane, ktorý presadzoval rasistickú protiarabskú ideológiu a žiadal vyhnanie arabského obyvateľstva z Izraela a obsadenie palestínskych ú­zemí.

Bude rekord?

Ak by Netanjahua napokon obvinili ešte v kresle premiéra, tak by to podľa miestnych médií bolo po prvýkrát v izraelských dejinách. V tejto súvislosti denník The Times of Israel pripomenul kauzu premiéra Ehuda Olmerta (2006 – 2009), ktorý taktiež čelil obvineniu z korupcie. Formálne však až po skončení mandátu. Olmert si odpykal za mrežami necelých 17 mesiacov a v lete 2017 ho predčasne prepustili.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #izraelský premiér Benjamin Netanjahu #izraelská politika