Bývalá šéfka kabinetu českého expremiéra Nečasa dostala tvrdší trest

Odvolací súd v piatok rozhodol o sprísnení podmienečného trestu pre Janu Nečasovú, bývalú šéfku kabinetu expremiéra Petra Nečasa. Informovala o tom česká spravodajská televízia ČT24.

01.03.2019 18:48
Nečas Foto: ,
Bývalý český premiér Petr Nečas a jeho manželka Jana Nečasová.
debata

Nečasová dostala v novembri 2017 dvojročný podmienečný trest a zákaz činnosti vo vedúcich funkciách štátnej správy na päť rokov za zneužitie právomocí Vojenského spravodajstva za to, že v roku 2012 nechala protiprávne sledovať vtedajšiu Nečasovu manželku.

Na základe rozhodnutia súdu sa jej podmienečný trest predĺžil na tri roky a súd jej zároveň udelil zákaz činnosti v štátnej správe na desať rokov.

Súd rozhodoval aj o trojici spravodajcov: Ondrejovi Páleníkovi, Milanovi Kovandovi a Janovi Pohůnkovi, ktorí Nečasovej napomáhali. Tým súd udelil nižšie tresty – 2,5 roka, dva roky a 20 mesiacov a zákaz činnosti v spravodajských službách a bezpečnostných zboroch na osem, sedem a šesť rokov.

„Bývalý generál Kovanda musí ešte podľa súdu nahradiť škodu za to, že spreneveril prostriedky Vojenského spravodajstva, keď na časť sledovania bývalej Nečasovej manželky použil súkromnú detektívnu službu,“ uviedol redaktor ČT Jiří Hynek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Nečas #trestná kauza #Jana Nečasová