USA tvrdia, že nepripravujú vojenský vpád do Venezuely

Spojené štáty americké nepripravujú vojenský zásah proti režimu venezuelského autoritárskeho prezidenta Nicolasa Madura, ako naznačujú Rusi, chcú však na neho ešte viac zvýšiť politický tlak. Dnes to podľa agentúry Reuters vyhlásil zvláštny zmocnenec USA pre Venezuelu Elliot Abrams.

01.03.2019 21:02
USA Venezuela Senát Abrams vypočutie Foto: ,
Osobitný vyslanec USA pre Venezuelu Elliot Abrams počas vypočutia o Venezuele pred senátnym výborom pre zahraničné vzťahy vo Washingtone 13. februára 2019.
debata (34)

Na možnosť amerického vojenského vpádu do Venezuely dnes po stretnutí s venezuelskou viceprezidentkou Delcy Rodríguezovou v Moskve upozornil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Tiež uviedol, že USA sa chystajú nakúpiť v istej východoeurópskej krajine zbrane, ktoré mienia zaslať k hraniciam Venezuely. Abrams však vyhlásil, že Washington žiadnu vojenskú intervenciu nepripravuje.

Americký zmocnenec ďalej povedal, že USA budú pokračovať s nátlakom na Madura. Ako príklad uviedol rozšírenie zákazu cestovania do USA pre desiatky osôb spájaných s venezuelským prezidentom. Washington spoločne s ďalšími štátmi zvažuje tiež možnosti, ako kolektívne postupovať proti venezuelskému režimu.

Uviedol tiež, že administratíva prezidenta Donalda Trumpa diskutuje o návrhu, ktorý by Venezuelčanom v USA poskytol dočasný ochranný status. Vďaka tomu by mohli v USA dočasne žiť a pracovať. Rozhodnutie v tejto veci ale podľa Abramsa ešte nepadlo.

Guaidó v ohrození?

Abrams ďalej vyjadril obavy, či sa bude môcť venezuelský opozičný líder Juan Guaidó, ktorého šesťdesiat štátov od januára uznalo za venezuelského prezidenta s úlohou usporiadať slobodné voľby, bezpečne vrátiť do krajiny. Guaidó pred týždňom odišiel na diplomatickú misiu do Kolumbie, potom do Brazílie a dnes prišiel do Paraguaja, kde povedal, že v posledných dňoch opustilo Madurovu stranu približne 600 príslušníkov ozbrojených síl. Ešte dnes Guaidó odíde do Argentíny, kde sa stretne s prezidentom Mauriciom Macrim.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Venezuela #vojenská intervencia #Juan Guaidó #Elliot Abrams