Pri útoku na sýrsku Dúmu bola použitá látka s chlórom, tvrdí OPCW

Pri útoku na sýrske mesto Dúmá minulý rok v apríli bola ako zbraň použitá toxická látka obsahujúca chlór, uvádza vo svojej konečnej správe o tomto incidente Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Mandát vyšetrovania tejto medzinárodnej organizácie však na rozdiel od iných prípadov nezahŕňal pripísanie viny ktorejkoľvek strane konfliktu, napísala agentúra AP.

01.03.2019 22:37
Sýria Foto: ,
Chlapec tlačiaci vozík s kukuricou v sýrskom meste Dúmá, 17. septembra 2018.
debata (21)

OPCW pri analýze dôkazov našla „dostatočné zdôvodnenia pre záver, že 7. apríla 2018 bola ako zbraň použitá toxická chemikália“. V dnešnom vyhlásení dodáva, že použitá látka obsahovala chlór. Celá správa o vyšetrovaní bola údajne zaslaná Rade bezpečnosti OSN.

Pri skúmanom incidente prišlo o život približne 40 ľudí. Dúmá bola začiatkom apríla minulého roku poslednou baštou povstalcov v oblasti východná Ghúta pri Damasku a 7. apríla ju bombardovali vojská sýrskej vlády. Podľa organizácie Biele prilby napojenej na povstalcov vtedy sýrsky režim použil chemické zbrane.

To isté tvrdia i niektoré západné štáty, vrátane USA, Nemecka či Francúzska. Damask a jeho spojenec Rusko to odmietajú. USA, Británia a Francúzsko v reakcii na útok v Dúme o týždeň neskôr bombardovali niekoľko sýrskych vládnych budov.

Experti z OPCW sa do Dúmy dostali až 21. apríla. Odobrali tu vzorky z miesta útoku i tkanív obetí, uskutočnili rozhovory so svedkami a toxikologické i balistické analýzy, píše AP. Vzorky podrobili analýze v laboratóriu v Holandsku a v národných laboratóriách členských krajín OPCW. Už minulý rok v júli konštatovali, že nenašli stopy po nervovej paralytickej látke, akou je napríklad sarín.

Používanie chlóru na vojenské účely zakazuje Dohovor o chemických zbraniach, ktorý Sýria ratifikovala v roku 2013. Podľa OPCW bol ale tento plyn rovnako ako sarín v sýrskej občianskej vojne opakovane použitý.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) #vojna v Sýrii #chemické látky