Arabsko-kurdská koalícia pokročila v bojoch proti IS v Sýrii

Bojovníci arabsko-kurdskej koalície podporovaní Spojenými štátmi pokročili na dvoch frontoch v bojoch proti ozbrojencom z Islamského štátu (IS) vo východnej Sýrii. Radikáli sa snažia ich postup spomaliť využitím ostreľovačov a nastražených výbušnín. Informoval o tom hovorca Sýrskych demokratických síl (SDF) Mustafa Bálí. Posledná oblasť, ktorú islamisti ovládajú, je dedina Baghúz na východe krajiny.

02.03.2019 15:44
debata (11)

Mustafa Bálí na twitteri uviedol, že tvrdé boje sa odohrávajú najmä v oblasti východného brehu rieky Eufrat. Nad miestom stretov prelietavali dva vrtuľníky a boli počuť hlasné explózie, najskôr v súvislosti s náletmi koaličných lietadiel, napísala agentúra AP.

Arabsko-kurdská koalícia v piatok oznámila, že obnovila operáciu s cieľom oslobodiť aj poslednú časť územia, ktoré ovláda Islamský štát. Z oblasti boli evakuované tisícky civilistov.

Miestne zdroje odhadujú, že na malom území v Baghúze, pod ktorým je rad jaskýň a tunelov, zostali rádovo stovky radikálov z IS. Vojenská operácia proti nim bola minulý mesiac prerušená práve pre evakuáciu civilného obyvateľstva. Len minulý týždeň oblasť podľa OSN opustilo 13-tisíc ľudí.

Koalícia SDF oznámila začatie konečného útoku proti IS krátko potom, čo Bálí poprel štvrtkový výrok amerického prezidenta Donalda Trumpa, podľa ktorého boje už skončili a SDF dobyla 100 percent územia predtým ovládaného IS. Trump už koncom minulého roka povedal, že považuje boj proti IS za ukončený a že zo Sýrie stiahne všetkých 2000 amerických vojakov. Pôsobia tam ako poradcovia a školitelia SDF. Nedávno však Spojené štáty oznámili, že v Sýrii aj po stiahnutí vojsk nechajú asi 400 svojich vojakov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Kurdi #Islamský štát