Konžský prezident sľúbil prepustiť politických väzňov

Nedávno zvolený prezident Konžskej demokratickej republiky (KDR) Félix Tshisekedi v sobotu prisľúbil, že omilostí politických väzňov a bude sa snažiť dosiahnuť, aby sa vrátili do vlasti krajania, ktorí ušli do zahraničia z politických dôvodov. Informovala o tom agentúra AFP.

02.03.2019 16:59
debata

„Rozhodol som sa, že zmiernenie napätia bude hlavným cieľom počas mojich prvých 100 dní v úrade, aby som upevnil demokratický proces v našej krajine,“ povedal Tshisekedi. „V priebehu desiatich dní sa chystám omilostiť politických väzňov, ktorí boli odsúdení konečným rozsudkom,“ povedal.

Prezident dodal, že ministrovi spravodlivosti nariadi, aby podmienečne prepustil ľudí zadržaných v súvislosti s presadzovaním svojich práv, najmä počas politických zhromaždení pred prezidentskými voľbami. Tshisekedi sa podľa svojich slov chystá vytvoriť podmienky na návrat krajanov, ktorí sú v súčasnosti z politických dôvodov v zahraničí.

Doterajší opozičný líder Tshisekedi sa ujal funkcie prezidenta KDR 24. januára. Tshisekedi zvíťazil v decembrových voľbách, ktorých výsledky ostro napadol jeho súper Martin Fayulu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Konžská demokratická republika