Tisíce ľudí protestovali v Berlíne proti reformám EÚ v oblasti autorských práv

Približne 3000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Berlína na protest proti reformám EÚ, ktoré sprísnia podmienky v oblasti autorských práv na internete, informovala agentúra DPA.

02.03.2019 17:10
GERMANY-PROTEST/AFD Foto: ,
Za prísnych bezpečnostných opatrení sa zišlo v nedeľu v Berlíne niekoľko tisíc prívržencov pravicovo-populistickej strany Alternatíva pre Nemecko.
debata (5)

Demonštranti nesúhlasia najmä s článkom 13 pripravovanej smernice EÚ o autorských právach na jednotnom digitálnom trhu. Ten presúva zodpovednosť za autorské práva k nahranému obsahu, napríklad obrázkom, videonahrávkam alebo hudbe, na online platformy ako YouTube či Facebook.

Kritici sa obávajú, že platformy v reakcii na tento článok použijú automatické filtre, ktoré zablokujú nahrávanie obsahu.

Článok 13 bude mať „rozsiahle následky pre slobodu vyjadrovania a rozmanitosť na internete“, napísalo na svojej stránke protestné hnutie „Berlín proti 13“ (Berlin gegen 13).

Protestujúci pochodovali od sídla vydavateľstva Axel Springer popri ministerstve spravodlivosti ku kanceláriám Európskej komisie (EK) v centre Berlína.

Zmenu pravidiel pri uplatňovaní autorského práva v EÚ navrhla ešte v roku 2016 Európska komisia s cieľom prispôsobiť ich „digitálnemu veku“. Nová smernica má zabezpečiť, že umelci a vydavatelia správ budú spravodlivo odmeňovaní za svoje diela, ktoré sa objavujú na internete.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #protest #Berlín #európska smernica o autorských právach