Hnutie žltých viest vyšlo do ulíc vo Francúzsku už 16. sobotu

Demonštranti z hnutia tzv. žltých viest v sobotu opäť vyšli do ulíc francúzskych miest, kde protestovali už 16. sobotu po sebe, informovala agentúra AFP. Niektorí z nich sa dostali do konfliktov s políciou, ktorá odpovedala gumovými projektilmi, slzotvorným plynom a vodnými delami.

02.03.2019 18:45
debata (24)

Okolo 14.00 h sa približne 5600 ľudí zapojilo do protestov po celej krajine, najmä však v metropole Paríž. Počet je výrazne nižší ako odhadovaných 11.600 účastníkov, ktorí sa na protestoch zišli minulú sobotu, uviedlo ministerstvo vnútra.

Protestujúci v Paríži vrátane vedúcich osobností „žltých viest“ – Érica Droueta a Maxima Nicolla – pokojne pochodovali pod dohľadom polície. Problémy sa však vyskytli na protestoch v mestách Nice, Štrasburg, Lille a Nantes.

V Nantes v západnej časti krajiny polícia použila slzotvorný plyn, gumové projektily a vodné delá proti demonštrantom, ktorí do policajtov hádzali predmety. Slzotvorný plyn bezpečnostné zložky použili aj v mestách Bordeaux, Lyon, Morlaix a Arles.

Hnutie žltých viest sa sformovalo vlani v novembri, pôvodne ako protesty proti plánovanému zdražovaniu pohonných hmôt. Účasť na demonštráciách sa vtedy odhadovala až na 300.000 ľudí.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #protest #Žlté vesty