Kurdské jednotky v Sýrii zajali rakúskeho bojovníka IS

Kurdskí vojaci v Sýrii údajne zajali bojovníka takzvaného Islamského štátu (IS) pochádzajúceho z Rakúska. Informoval o tom v noci na dnes rakúsky rozhlas ORF. Podľa dostupných informácií ide o Viedenčana, ktorého rodina pochádza z Turecka. V Sýrii a Iraku zostáva naďalej odhadom približne stovka bojovníkov IS z Rakúska.

03.03.2019 08:28
debata (9)

Mladý muž, ktorý tvrdí, že je z Viedne, je zachytený na videu, nadobudnutom v istom tábore a ktoré sa objavilo na facebooku.

Expert na terorizmus Thomas Schmidinger označil na ORF zdroj videá za vierohodný. Občianstvo zajatého muža však ešte nebolo oficiálne overené.

Podľa agentúry APA by išlo zrejme o prvého bojovníka IS z Rakúska, zajatého kurdskými jednotkami. V Sýrii a Iraku je v súčasnosti približne 100 bojovníkov IS z Rakúska, odhaduje rakúsky Spolkový úrad na ochranu ústavy a pre boj s terorizmom (BVT).

Arabsko-kurdská koalícia Sýrske demokratické sily (SDF) podporovaná Spojenými štátmi medzitým od piatku pokračuje v operácii, ktorá má oslobodiť posledné územie ovládané IS v dedine Baghúz na východe Sýrie.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Sýria #Irak #Islamský štát