Orbán nazval svojich odporcov v EÚ užitočnými idiotmi

V spore o maďarskú kampaň namierenú proti Európskej únii v nedeľu maďarský premiér Viktor Orbán označil svojich odporcov z radov európskych kresťanských demokratov za "užitočných idiotov".

03.03.2019 16:50
debata (164)

Snaha vylúčiť jeho stranu Fidesz z Európskej ľudovej strany (EĽS) nahráva pred májovými voľbami do europarlamentu len ľavici, povedal ministerský predseda v rozhovore poskytnutom nemeckému periodiku Welt am Sonntag. Zároveň pochválil kancelárku Angelu Merkelovú a jej plánovaný odchod z politiky označil za veľkú stratu.

Orbán sa v posledných týždňoch dostal do ostrého sporu s niektorými európskymi politikmi pre kampaň svojej vlády, ktorá spája predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a amerického miliardára a filantropa maďarského pôvodu Georgea Sorosa s podporou migrácie a s oslabovaním ochrany hraníc. Európska komisia tento týždeň zverejnila jednotlivé body kampane, ktoré označila za „výmysly“.

Juncker, ktorý tento rok ako šéf Európskej komisie končí, v reakcii na Orbánovu kampaň vyzval, aby strana Fidesz opustila EĽS. Podporu tejto výzve už vyjadrili napríklad vrcholní predstavitelia konzervatívnych strán z Luxemburska či Švédska.

„Nie každý tomu rozumie, ale v politickej odbornej literatúre sa im podľa Lenina hovorí ‚užitoční idioti‘. Myslia si, že vedú duchovný boj, ale slúžia mocenským záujmom iných, áno, našich protivníkov,“ uviedol Orbán.

V skutočnosti podľa neho totiž za celou kontroverziou väzí ľavica, ktorá sa snaží oslabiť kresťanských demokratov pred májovými voľbami do europarlamentu.

Súčasná plagátová kampaň s Junckerom sa podľa maďarskej vlády skončí 15. marca. V rozhovore s Welt am Sonntag ale Orbán avizoval, že sa potom v novej kampani objaví iná tvár Európskej komisie: jej podpredseda a zároveň kandidát socialistov na predsedu komisie Frans Timmermans.

„Pán Juncker ide do dôchodku a na jeho miesto nastúpi pán Timmermans,“ povedal predseda maďarskej vlády. Rovnako ako Juncker by mal byť na plagátoch holandský politik zobrazený vedľa Sorosa.

Tému migrácie, ktorá rozdelila EÚ, musí podľa Orbána dostať na starosť nové európske grémium zložené z ministrov vnútra členských krajín schengenského priestoru. „Otázky, ktoré sa týkajú migrácie, sa musia Európskej komisii vziať z rúk,“ vyzval. „Všetko, čo sme zažili od roku 2015, príde v silnejšej podobe znova,“ varoval maďarský premiér.

Pre nemeckú kancelárku Merkelovú, s ktorou sa v posledných rokoch výrazne rozchádzal v názore na riešenie migrácie, Orbán v rozhovore nachádzal len slová chvály.

„Samozrejme, že sme nemali vo všetkých otázkach rovnaký názor, predovšetkým v téme migrácie. Ale táto kancelárka sa rozhodujúcim spôsobom pričinila o to, aby udržala Európu pohromade,“ povedal predseda maďarskej vlády. Rozhodnutie Merkelovej vzdať sa predsedníctva CDU a neuchádzať sa už o kancelársky post v nasledujúcom volebnom období označil Orbán za „veľkú stratu“.

164 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska komisia #Viktor Orbán #George Soros