Mladú britskú džihádistku chce vziať jej manžel do Holandska

Holandský manžel britskej tínedžerky Shamimy Begumovej, ktorá ušla do Sýrie a pridala sa k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), chce žiť s ňou a ich novonarodeným synom v Holandsku. Informovala o tom v nedeľu stanica BBC po tom, ako jej reportéri našli tohto muža v Sýrii.

03.03.2019 17:47
IS, Shamima Begumová, terorizmus Foto:
Remu Begumová, sestra Shamimy Begumovej, ukazuje v Londýne jej fotografiu.
debata (33)

Yago Riedijk (27), ktorého držia v Kurdmi prevádzkovanom zadržiavacom stredisku na severovýchode Sýrie, sa oženil s Begumovou niekoľko dní po tom, ako dorazila na územie ovládané Islamským štátom, keď mal on 23 a ona len 15 rokov, povedal pre BBC.

Begumová (19), ktorá pochádza z východného Londýna a v súčasnosti žije v utečeneckom tábore, vo februári pre britské médiá uviedla, že sa chce vrátiť do Spojeného kráľovstva. Tamojšia vláda jej však odobrala britské občianstvo a označila ju za hrozbu pre bezpečnosť, pripomína agentúra AFP.

Remu Begumová, sestra Shamimy Begumovej,... Foto: Reuters
IS, Shamima Begumová, terorizmus Remu Begumová, sestra Shamimy Begumovej, ukazuje v Londýne jej fotografiu.

Riedijk tvrdí, že medzičasom odmieta IS, pre ktorý bojoval, a želá si vrátiť sa domov do Holandska spolu so svojou manželkou a novorodeným synom. Ich prvé dve deti zomreli.

V častiach z rozhovoru s ním, ktoré zverejnila BBC, dostal otázku, či si myslí, že oženiť sa s dievčaťom takého veku bolo prijateľné.

„Keď prišiel môj kamarát a povedal, že je tu dievča, ktoré má záujem o sobáš, veľmi ma to nezaujímalo vzhľadom na jej vek, ale tú ponuku som predsa len prijal,“ odpovedal. „Sadli sme si a zdala sa v dobrom rozpoložení. Bola to jej vlastná voľba, bola to ona, kto žiadal, aby jej hľadali partnera.“

„Potom ma pozvali a áno, bola veľmi mladá a možno by bolo pre ňu lepšie, keby trocha počkala. Ale ona to neurobila, rozhodla sa vydať a ja som sa rozhodol oženiť sa s ňou,“ dodal.

Riedijk, ktorý pochádza z mesta Arnhem, v rozhovore tiež povedal, že ho uväznili a mučili po tom, ako ho členovia IS podozrievali z toho, že je holandským špiónom. Neskôr sa vzdal sýrskym bojovníkom.

Prípad Begumovej poukázal na dilemu, pred ktorou v čase, keď sa tzv. kalifát IS rozpadáva, stoja mnohé európske krajiny zvažujúce, či umožniť džihádistom a prívržencom IS vrátiť sa domov a čeliť stíhaniu, alebo im zakázať návrat.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #shamina begumova