Nemecko na základe dohôd s inými krajinami vrátilo z hraníc len 11 migrantov

Bilaterálne dohody o spätnom prijímaní migrantov zastavených na hraniciach, ktoré Nemecko vlani uzavrelo s viacerými krajinami EÚ, zatiaľ nepriniesli výraznejšie výsledky. Nemecké orgány na základe týchto dohôd vrátili doteraz len 11 osôb, uviedla v nedeľu tlačová agentúra DPA.

03.03.2019 20:05
debata (5)

Podľa údajov nemeckého ministerstva vnútra išlo o vrátenie deviatich migrantov do Grécka a dvoch do Španielska. Berlín uzavrel príslušné dohody s týmito krajinami v auguste 2018. Čo sa týka neskoršie podpísanej dohody s Talianskom, kde je spätné prijímanie migrantov citlivou témou, doposiaľ podľa ministerstva „nenastala nová situácia“.

Nemeckú vládnu koalíciu ohrozil vlani v júni spor medzi Kresťanskosociálnou úniou Bavorska (CSU) a Kresťanskodemo­kratickou úniou Nemecka (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, ktorý sa týkal zámeru spolkového ministra vnútra Horsta Seehofera sprísniť azylovú politiku krajiny. Strany sa napokon dohodli, že migranti budú zastavovaní na hraniciach a posielaní nazad do tých krajín EÚ, v ktorých sa predtým zaregistrovali.

Počet nových žiadostí o azyl podaných vlani v Nemecku klesol oproti predchádzajúcemu roku o 16,5 percenta – čiastočne aj preto, lebo väčšina migrantov vstúpila do Európy cez Španielsko, uviedol v januári Seehofer.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #migranti