USA zatvorili konzulát v Jeruzaleme

Spojené štáty v pondelok oficiálne zatvorili svoj konzulát v Jeruzaleme, ktorý slúžil najmä Palestínčanom. Zlúčili ho s tamojším novým americkým veľvyslanectvom v Izraeli, čím v Jeruzaleme vznikla jediná diplomatická misia USA, informovali agentúry DPA a Reuters s odvolaním sa na nedeľňajšie oznámenie amerického ministerstva zahraničných vecí.

04.03.2019 06:25
Izrael, oslava, Damašská brána Foto: ,
Skupina Izraelčanov pred Damašskou bránou, vstupom do Starého mesta v Jeruzaleme.
debata (6)

Washington tento krok avizoval už vlani v októbri, ale nekonkretizoval jeho termín. „Toto rozhodnutie podnietili naše globálne snahy o zvýšenie účinnosti našich operácií. Nesignalizuje to však zmenu americkej politiky vo veci Jeruzalema, Predjordánska alebo pásma Gazy,“ povedal vtedy americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Palestínčania ho ostro kritizovali a označili za politické gesto v konflikte na Blízkom východe v prospech izraelskej strany. Izrael zlúčenie konzulátu s ambasádou privítal.

Ministerstvo v nedeľu Pompeov postoj z októbra zopakovalo. Zároveň zdôraznilo, že USA naďalej nezaujali nijaké stanovisko k otázke konečného štatútu Jeruzalema alebo možného vymedzenia hraníc, keďže to je záležitosť Izraela a Palestínčanov.

Americký prezident Donald Trump pobúril arabský svet a vyvolal celosvetové znepokojenie tým, že v decembri 2017 uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a v máji 2018 tam USA z Tel Avivu presťahovali i svoje veľvyslanectvo.

Štatút Jeruzalema je jedným z najvážnejších sporov medzi židovským štátom a Palestínčanmi, ktorí Trumpa obviňujú z toho, že zmenou desaťročia zaužívanej americkej politiky destabilizuje Blízky východ. Izrael považuje celý Jeruzalem vrátane jeho východného sektora, ktorý obsadil v šesťdňovej vojne v roku 1967 a neskôr anektoval, za svoje „večné a nedeliteľné hlavné mesto“, čo však nie je uznané na medzinárodnej úrovni.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #jeruzalem #presťahovanie americkej ambasády do Jeruzalema