Vodca venezuelskej opozície Guaidó sa vrátil do krajiny

Vodca venezuelskej opozície Juan Guaidó sa dnes popoludní bezpečne vrátil do vlasti. Pristál na hlavnom letisku Maiquetía u Caracase, kde na neho v príletovej hale čakali veľvyslanci niekoľkých štátov, informovali venezuelské médiá.

04.03.2019 18:41
juan guaidó Foto: ,
Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó po návrate do vlasti.
debata (25)

Návrat Guaidóa, ktorého už päť desiatok krajín uznalo za dočasného prezidenta, sa očakával s napätím. Nebolo totiž jasné, či autoritársky prezident Nicolás Maduro nechá svojho hlavného politického soka zatknúť, alebo či ho vôbec pustia do krajiny.

Guaidó sa po viac ako týždni vrátil do vlasti z cesty po okolitých krajinách, kde získaval podporu ako dočasná hlava štátu. Pred svojím návratom vyzval stúpencov opozície, aby dnes opäť vyšli do ulíc demonštrovať proti Madurovmu režimu. Podľa internetových médií sa v rade venezuelských miest, vrátane Caracasu, už ľudia schádzajú.

„Späť v našej milovanej krajine! Venezuela, práve sme prešli imigračnou kontrolou a teraz zamierime tam, kde sú naši ľudia,“ napísal Guaidó po prílete na svojom twitterovom účte.

Madura pred prípadným zásahom proti Guaidóovi pri jeho návrate do Venezuely varovali Spojené štáty. Bezpečnostný poradca amerického prezidenta John Bolton v nedeľu zdôraznil, že Washington aj medzinárodné spoločenstvo odpovie „jasne a dôrazne“ na akýkoľvek pokus zabrániť Guaidóovi v bezpečnom návrate do krajiny.

Prípadné zatknutie Guaidóa by opozícii poskytlo jasný dôkaz represií Madurovej vlády proti jej politickým protivníkom a viedlo by k ešte tvrdším sankciám zo strany Spojených štátov. Na druhej strane by opozícia prišla o dôležitú osobnosť, ktorá jej po rokoch vnútornej rivality priniesla jednotu.

„Po mojom prílete, nech už diktátor (Maduro) podnikne čokoľvek, budeme pokračovať,“ odkázal dnes ráno Guaidó na twitteri svojim prívržencom. A na rovnakom mieste už v nedeľu napísal: „Ak sa režim odváži ma zatknúť, bude to jedna z posledných chýb, ktorých sa dopustí.“

Maduro minulý týždeň naznačil, že niečo proti Guaidóovi podniknuté byť môže. „Nemôže si len tak odísť a zase prísť… justícia mu zakázala opustiť krajinu a ja zákony rešpektujem,“ povedal v rozhovore poskytnutom televízii ABC. Narážal tak na predbežné opatrenie, ktoré súd vydal koncom januára a ktorým na žiadosť prokurátora pozastavil právo nakladať s Guaidóovmi účtami a zakázal mu vycestovať z krajiny.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Juan Guaidó