Orbán si zvolí iný terč

Soros po maďarsky znamená aj "byť na rade". George Soros, americký finančník a budapeštiansky rodák, je démonizovanou tvárou protiprisťahovaleckých kampaní maďarskej vlády už niekoľko rokov. Od minulého mesiaca sa vyškiera z plagátov obviňujúcich Brusel z podpory prisťahovalectva a chystaného zavedenia povinných kvót už spolu s Jeanom-Claudeom Junckerom.

04.03.2019 21:00
Soros Juncker plagát Foto: ,
Plagát s fotografi ami Georgea Sorosa a Jeana–Claudea Junckera hlása: „Aj vy máte právo vedieť, na čo sa Brusel chystá.“
debata (36)

Po búrke nevôle, ktorú to vyvolalo v EÚ, premiér Viktor Orbán sľúbil, že plagáty s dosluhujúcim šéfom Európskej komisie o desať dní zmiznú z ulíc. Prídu však nové. A kto bude tentoraz na rade? Sorosovi by mal robiť spoločnosť Junckerov podpredseda.

„Pán Juncker ide do dôchodku a na jeho miesto nastúpi pán Timmermans,“ vysvetlil Orbán zmenu antihrdinu kampane v rozhovore pre nemecký nedeľník Welt am Sonntag. Juncker, rovnako ako Orbánov Fidesz, patrí do straníckej rodiny európskych ľudovcov (EPP). Holanďan Frans Timmermans je kandidát socialistov na kreslo, ktoré Juncker na jeseň uvoľní. Jeho hlavným rivalom z EPP bude v májových eurovoľbách Nemec Manfred Weber.

Weber, ktorý si uvedomuje, že dvanásť až trinásť predpokladaných europoslaneckých mandátov Fideszu možno rozhodne o tom, či bude, alebo nebude Junckerovym nástupcom, bol k Orbánovi dlho zhovievavý. Pod tlakom členských strán EPP žiadajúcich vylúčenie maďarskej vládnej strany však náhle pritvrdil. „Svojimi poznámkami a svojou plagátovou kampaňou Orbán vážne poškodil EPP. Očakávam od neho, že sa ospravedlní a skoncuje s tou plagátovou kampaňou,“ odkázal cez médiá.

Orbán sa však ospravedlňovať nechystá. „V nasledujúcej fáze volebnej kampane uvidíte na plagátoch iného účinkujúceho: pána Timmermansa,” povedal pre Welt am Sonntag. "Sorosovu rolu v európskej politike nemožno ignorovať a každý má právo vedieť, že Timmermans je otvorene jeho spojenec,“ dodal.

Vylúčenie alebo aspoň pozastavenie členstva Fideszu včera žiadalo už desať členských strán EPP. Znamená to, že vedenie európskych kresťanských demokratov a konzervatívcov sa touto otázkou bude musieť zaoberať na svojom zasadaní 20. marca alebo najneskôr 8. apríla. Orbán svojich kritikov z radov EPP nazval v rozhovore pre Welt am Sonntag „užitočnými idiotmi“, ktorí podľa neho pred eurovoľbami nahrávajú socialistom.

Vzhľadom na to, že mnohí Orbánovi kritici pohrozili, že s ním nezostanú v spoločnej straníckej rodine, by EPP ich odchodom mohla stratiť viac než predpokladaný tucet fideszáckych madátov. Weber preto Orbánovi prvý raz adresoval vážnu hrozbu. Jeho politiku označil za zlú a jeho štýl i prístup k základným otázkam demokratického usporiadania prirovnal ku krajne pravicovým populistom, ako je talianska Lega Matea Salviniho či PiS Jaroslawa Kaczyńského. „Čo je veľa, to je veľa. To je môj odkaz,“ avizoval zmenu postupu voči Fideszu v interview pre Der Spiegel.

Orbána za jeho „nepravdivú kampaň snažiacu sa vykresliť obraz tajného sprisahania“ včera znova odsúdila aj Európska komisia. „Ak si táto kampaň berie na mušku či napadá nášho predsedu, nášho prvého podpredsedu Fransa Timmermansa či akéhokoľvek iného člena našej inštitúcie, budeme na nepravdy a klamstvá reagovať s rovnakou silou a obhajovať našu prácu,“ citovala agentúra Reuters hovorcu komisie Margaritisa Schinasa.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Fidesz #Jean-Claude Juncker #George Soros