Počet zranených pri zrážke vlakov v Brne stúpol na 23

Dvadsaťtri zranených si vyžiadala zrážka dvoch osobných vlakov, ku ktorej došlo v utorok ráno na hlavnej železničnej stanici v Brne. Z vlakov bolo evakuovaných zhruba 250 ľudí, informoval spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na informácie záchrannej služby.

05.03.2019 09:26 , aktualizované: 15:03
debata (8)

Do štyroch nemocníc previezli 15 ľudí, ktorí utrpeli ľahšie a stredne ťažké zranenia, ako napríklad pomliaždeniny a vykĺbeniny, uviedla hovorkyňa záchranárov Michaela Bothová.

Nehoda sa stala po 8:00, podľa záberov z miesta sa vlaky zrazili na výhybke. Železničná doprava bola pre nehodu zastavená približne na hodinu, povedala hovorkyňa Českých dráh Vanda Rajnochová. Polícia nehodu vyšetruje pre podozrenie zo všeobecného ohrozenia, alkohol bol u strojvodcov vylúčený. Škoda dosiahla takmer pol milióna korún. Kompletne bola prevádzka obnovená o 11:40.

Podľa hovorcu železničnej inšpekcie Martina Drápala došlo k zrážke vlaku, ktorý vychádzal z Brna a smeroval do Březovej nad Svitavou, s vlakom, prichádzajúcim do Brna z Letovíc. Rušňovodič riadiaci odchádzajúci vlak prešiel cez návestidlo a vošiel na koľaj, na ktorej nemal byť. „Preto došlo k čelnému stretu. Dôvod však zatiaľ nepoznáme,“ uviedol Drápa.

Za uplynulé dva týždne došlo v ČR už k niekoľkým vlakovým nehodám a incidentom. Zatiaľ posledný sa odohral v pondelok v regióne Chrudimsko, kde sa zrazil nákladný vlak s osobným. Zranených bolo päť ľudí.

V sobotu išli oproti sebe dva vlaky v Prahe, pričom sa zastavili len asi 37 metrov od seba. Minulý týždeň v stredu sa zrazili lokomotívy v Havlíčkovom Brode. Deň predtým vrazila na stanici v Jihlave posúvaná súprava do osobného vlaku, pričom zranenia utrpeli dvaja ľudia. Pred dvoma týždňami išiel vlak s 11 cestujúcimi medzi Martinicami a Velkým Meziříčím šesť kilometrov bez rušňovodiča.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #Brno #zrážka vlakov